Στην πρωτοκόλληση του τουρκολυβικού συμφώνου προχώρησε χθες ο ΟΗΕ ενώ στις Βρυξέλλες ήταν σε εξέλιξη η Σύνοδος των “27” της Ε.Ε για τις ενέργειες της Τουρκίας

Η Τουρκία είχε επίσημα ζητήσει στις 27 Φεβρουαρίου από τον Γ.Γ. την πρωτοκόλληση της Συμφωνίας στον ΟΗΕ και την δημοσίευση της στις αρμόδιες εκδόσεις των Ηνωμένων Εθνών και πιο συγκεκριμένα στον ιστότοπο του Τμήματος Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δίκαιου της Θάλασσας καθώς και στην περιοδική έκδοση Law of the Sea Bulletin.

H αντίδραση της Αθήνας

«Μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης στον ΟΗΕ.

H πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη” αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Η εν λόγω “συμφωνία” είναι παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, η “συμφωνία” αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ