Επιστολή-υπόμνημα κατέθεσε προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά το ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis. Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τον κ. Πλιώτα να ζητήσει τη μη εκτέλεση των «παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιας προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων». Στο υπόμνημα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρέπει να ασκήσει την κάθε αρμοδιότητα εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών.

Σημειώνουν δε πως η απόφαση περί βίαιης προσαγωγής που έχει λάβει η Προανακριτική επιτροπή (με τη στήριξη των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ) οδηγεί, ουσιαστικά, σε άρση του καθεστώτος προστασίας «που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής στην οποία προΐσταται ο κ. Πλιώτας, κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών». Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη η κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρος «Αικατερίνης Κελέση» και μένει να φανεί εάν θα παρουσιαστεί στη ΓΑΔΑ ή θα ακολουθήσει τον δρόμο που διάλεξε ο «Μάξιμος Σαράφης».

Ο προστατευόμενος μάρτυρας που ήταν προγραμματισμένο να καταθέσει ενώπιον αντιπροσωπείας της Προανακριτικής επιτροπής στη ΓΑΔΑ, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, δεν εμφανίστηκε. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Επιτροπή διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του. Σημειώνεται πως η πλειοψηφία της προανακριτικής αποφάσισε να εξετάσει διά ζώσης τους προστατευόμενους μάρτυρες. Στην αρχή η Ν.Δ. άφηνε να διαρρεύσει ότι θα «βγουν οι κουκούλες», μετά υποστήριζε ότι ζητά να γίνει ό,τι έγινε και στον Άρειο Πάγο με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα, να καταγγέλλει τη διαδικασία ως παράνομη, αντίθετη με τη νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο.

«Επιδώσαμε έγγραφο-διαμαρτυρία προκειμένου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να προασπιστεί τη νομιμότητα στη χώρα μας, η οποία προσβάλλεται, παραβιάζεται, αλλοιώνεται από τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων», τόνισε ο κ. Λάππας, σε δηλώσεις του στον Άρειο Πάγο. «Ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων, για εμάς, είναι μια βασική παράμετρος αντιμετώπισης της διαφθοράς», πρόσθεσε ο βουλευτής.

Σκληρή κόντρα – Παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα
Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για ωμή παραβίαση «των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία» και έδειξε ως υπεύθυνο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στους ίδιους τόνους και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης

Τι απαντά η κυβέρνηση για τις αποφάσεις της προανακριτικής
«Δεν υπάρχει καμία παράτυπη διαδικασία στην εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σε ερώτηση για τον μάρτυρα που δεν προσήλθε χθες Δευτέρα, ανέφερε ότι η προστασία των μαρτύρων δεν είναι φυσική προστασία, είναι προστασία της ταυτότητάς του. Δεν τον έχασε η αστυνομία. Έχει ζητηθεί να κλητευθεί. Για την προστατευμένη μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση» ανέφερε «αναμένουμε αν θα προσέλθει η σημερινή μάρτυρας».

«Είναι στο χέρι της Προανακριτικής Επιτροπής, και όχι της κυβέρνησης, πώς θα προχωρήσει. Η Επιτροπή έχει εργαλεία στα χέρια της. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι διαδικασίες δεν έχουν χρονικό ορίζοντα. Ο μάρτυρας μπορεί να κλητευθεί και στο μέλλον» διευκρίνισε ο κ. Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε εκ νέου και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «υπάρχει ζήτημα όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακατεύεται στο έργο της Επιτροπής. «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μόνος του να αναμειχθεί στην δικαιοσύνη και στην Προανακριτική» σημείωσε.

Κατηγόρησε, παράλληλα, τον κ. Τσίπρα για σημαντικά ψέματα, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία κοινοτική οδηγία, δεν επιλέγει η ΝΔ ή το ΚΙΝΑΛ κάποια διαδικασία… Όλα τα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι η ίδια με αυτήν που ακολούθησε και η φυσική Δικαιοσύνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ