Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει σήμερα τον πληθωρισμό του Απριλίου και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι θα ξεπεράσει το 10% για πρώτη φορά ύστερα από 28 χρόνια.Τα πρώτα δείγματα για το ύψος του πληθωρισμού του Απριλίου ήρθαν στα τέλη του προηγούμενου μήνα με την ανακοίνωση από τη Eurostat των προκαταρκτικών στοιχείων για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί στο 9,4% έναντι επίδοσης -1,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2021, καταλαμβάνοντας την 6η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Τον Μάρτιο του 2022 ο αντίστοιχος δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 8%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ είχε καθοριστεί στο 8,9%.Σημαντική αποκλιμάκωση δεν αναμένεται ούτε κατά τον Μάιο, πρώτον διότι η σύγκριση θα γίνει με τον αρνητικό πληθωρισμό του Μαΐου του 2021 (ο δείκτης έκλεισε με οριακή μεταβολή της τάξεως του 0,1%) και δεύτερον διότι οι τιμές των καυσίμων αντί να υποχωρούν, αναρριχώνται σε νέα υψηλά επίπεδα.Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης έχει ήδη φτάσει στα 2,168 ευρώ ( με ανώτερη τιμή στα 2,349 ευρώ στις Κυκλάδες). Είναι υψηλότερη τιμή ακόμη και από αυτήν που κατεγράφη τον Μάρτιο, όταν η διεθνής τιμή του πετρελαίου έσπασε και το φράγμα των 122 δολαρίων το βαρέλι.

Την Παρασκευή, η διεθνής τιμή του πετρελαίου ήταν στα 113 δολάρια, δηλαδή περίπου 7% χαμηλότερα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του πετρελαίου. Ωστόσο, το δολάριο έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 5% σε σχέση με το ευρώ από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι οδηγοί αγοράζουν την ακριβότερη βενζίνη όλων των εποχών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ