Εντονο προβληματισμό προκαλεί η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κινήσει νομικές διαδικασίες κατά πολιτών για αναρτήσεις σχετικά με τον κορονοϊό στο διαδίκτυο. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα κατά την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να χτυπήσει «καμπανάκι αφύπνισης», με την επιστροφή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην τηλεόραση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ώστε να αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το υλικό αναρτήσεων στο διαδίκτυο το οποίο περιέλαβε στην κατηγορία των fake news, προκειμένου να ενημερωθεί ο εισαγγελέας και να γίνει ποινική αξιολόγηση αναρτήσεων στις οποίες γίνονται αναφορές σε μη εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του Covid-19.

Δήλωνε, μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ότι θα πάρει όλα τα νόμιμα μέτρα, «ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο», συμπληρώνοντας πως η πανδημία «δεν προσφέρεται για εκκλήσεις ανυπακοής ή για σενάρια συνωμοσίας». «Σε κάθε ενέργεια, σε κάθε πράξη μας, να κυριαρχεί η ευθύνη και η συναίσθηση των συνεπειών για τους συμπολίτες μας. Η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία εστιών κινδύνου της δημόσιας υγείας από ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές» δήλωνε, τότε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Τη σχετική έρευνα μετά την αποστολή των στοιχείων ανέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας Νικόλαος Στεφανάτος.
Το γεγονός ότι γίνεται επίκληση της δημόσιας υγείας για να κινηθεί δικαστική διαδικασία κατά πολιτών που αμφισβήτησαν κυβερνητικές επιλογές δεν ελαττώνει τους φόβους για την παγίωση ενός καθεστώτος που στο όνομα της αντιμετώπισης των fake news θα περιστείλει περαιτέρω την ελευθερία του λόγου.

Το ζήτημα των fake news που προκύπτει τα τελευταία χρόνια -και συγκεκριμένα μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ- ως μείζον σε ολόκληρη τη Δύση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει την αφορμή για την εγκαθίδρυση ενός νέου τύπου ολοκληρωτισμού, όπου οι κυβερνητικές επιλογές θα είναι στο απυρόβλητο. Άλλωστε ο πατερναλισμός κάθε τύπου πάντοτε επικαλείται ένα ανώτερο ιδανικό -στη συγκεκριμένη περίπτωση τη δημόσια υγεία- προκειμένου να επιβληθεί.

Αναρωτιέται κανείς εάν στο άμεσο μέλλον κάποιος υπουργός θα διατάσσει να σταλούν στον εισαγγελέα αναρτήσεις οι οποίες, παραδείγματος χάριν, θα αμφισβητούν κάποια συμφωνία με την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη κυβερνητική απόφαση.
Η άποψη του δημοσιογράφου Στέργιου Καλόγηρου φιλοξενείται στην εφημερίδα “δημοκρατία”.-Στέργιος Καλόγηρος : “Εάν θέλει ο κ. Χρυσοχοϊδης ας έλθει να μας συλλάβει”
Η συνέχεια στις σελίδες της.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πόσα χρήματα παίρνει ο χρισοχωηδης για να φωνάζουν και νά κάνουν όλα αυτά η κυβέρνηση φοβούνται τόν λαό δεν νομίζετε; Είναι να τούς μαζέψουν όλους σέ μία βάρκα χωρίς πανιά τούς απατεώνες εσχος για την Ελλάδα μας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ