Στο κλείσιμο μίας εφιαλτικής συνεδρίασης, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου παράδοσης Μαΐου καταβαραθρώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 0 δολάριο/βαρέλι.

Και αυτό γιατί με αφορμή τη μείωση κατανάλωσης λόγω κορωνοϊού, ευκαιριακοί επενδυτές και οι κερδοσκόποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν πετρέλαιο ελλείψει δυνατότητας αποθήκευσης.

Το συμβόλαιο που εκπνέει στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν πετρέλαιο πρέπει να βρουν το συντομότερο δυνατόν αγοραστές.

Όμως, καθώς τα αποθέματα είναι υπερκορεσμένα στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για να βρουν αγοραστές: η τιμή του βαρελιού του WTI έκλεισε στα -37,63 δολάρια.

Σε μία πρωτοφανή κίνηση τα futures του πετρελαίου κατέρρευσαν τη Δευτέρα κάτω από το μηδέν στη Νέα Υόρκη, κλείνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία με αρνητικές τιμές καθώς η άνευ προηγουμένου οικονομική αναταραχή που έχει προκαλέσει η παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού οδήγησε ουσιαστικά τους traders σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αποφύγουν με κάθε τρόπο την παραλαβή φορτίων φυσικού αργού.

Ειδικότερα, το αργό παραδόσεως Μαΐου υποχώρησε 55,90 δολ. ή 306% κλείνοντας τις συναλλαγές στο -37,63 δολ. το βαρέλι.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να πληρωθούν για να αναλάβουν την παράδοση του αργού στον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ, στο Cushing της Οκλαχόμα.

Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο λήγει με την ολοκλήρωση των κανονικών συναλλαγών αύριο.

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με συμβόλαιο να διαπραγματεύεται με αρνητικές τιμές.

Αυτή είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση και ένα νέο ιστορικό χαμηλό.

Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό είχε σημειωθεί στις 31 Μαρτίου του 1986 στα 10,42 δολ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ