Παρέμβαση του εισαγγελέα για το Σέιχ Σου.
Προκαταρκτική εξέταση με αφορμή την επιστολή του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών στον πρωθυπουργό για τη ελλιπή προστασία του δάσους.
Η δικογραφία αφορά σε ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος για υποβάθμιση περιβάλλοντος και παρεμπόδιση αποτροπής κινδύνου.
Ως βασικός μάρτυρας κατέθεσε χθες ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
Έκανε λόγο για μπαρουταποθήκη που είναι έτοιμη να εκραγεί όσο παραμένουν τα αποξηραμένα κλαδιά-κατάλοιπα της υλοτόμησης.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με ανάρτηση στο facebook του δημάρχου Νεάπολης Συκεών, την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος κίνησε τη διαδικασία ποινικής δίωξης, προκάλεσαν οι επιστολές του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη για την ελλιπή προστασία του Σέιχ-Σου, που απέστειλε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε υπουργούς και αρμόδιους φορείς διαχείρισης και προστασίας του δάσους.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά σε ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος για υποβάθμιση περιβάλλοντος και παρεμπόδιση αποτροπής κινδύνου, με τον κύκλο της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης να ανοίγει άμεσα με τις πρώτες καταθέσεις μαρτύρων.

Ενώπιον του Πταισματοδίκη βρέθηκε χθες, Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος, συνοδευόμενος από την επιστημονική συνεργάτιδα του δήμου και δικηγόρο Ελένη Λιανού, εξετάστηκε ως βασικός μάρτυρας. Στη σχεδόν δίωρη κατάθεσή του ο δήμαρχος ανέδειξε σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα με την πλημμελή προστασία του Σέιχ-Σου, όπως άλλωστε το περιέγραψε γλαφυρότατα στις επιστολές και τις δημόσιες παρεμβάσεις του.

Στην κατάθεσή του ο Σίμος Δανιηλίδης έκανε λόγο -μεταξύ άλλων- για «μπαρουταποθήκη που είναι έτοιμη να εκραγεί όσο παραμένουν στην καρδιά του δάσους τα αποξηραμένα κλαδιά-κατάλοιπα της υλοτόμησης», τονίζοντας την «ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο και διαρκές σχέδιο προστασίας του δάσους, για γενναίες χρηματοδοτήσεις και διαφανείς διαδικασίες».

«Η ιστορία των πυρκαγιών στη χώρα μας είναι άκρως διδακτική και δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να αδρανεί ούτε δευτερόλεπτο. Τα δάση είναι η ζωή μας και μια οργανωμένη και πλήρως συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει όχι μόνο να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των δασών αλλά άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρισης των κρίσεων και των πυρκαγιών. Το σύνολο του κρατικού μηχανισμού οφείλει να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα όχι μόνο να επεμβαίνει έγκαιρα στην περίπτωση πυρκαγιών ή άλλων ακραίων φυσικών φαινομένων αλλά πρωτίστως να αναπτύσσει πολιτικές πρόληψης. Δυστυχώς στη χώρα μας όλα αυτά είναι υπό αμφισβήτηση και ίσως η δαμόκλεια σπάθη της Δικαιοσύνης μπορεί να αναδείξει τις ευθύνες του κάθε εμπλεκόμενου φορέα και Οργανισμού», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ