Σε καθεστώς καθολικού lockdown θα μείνει η Αττική για τουλάχιστον έως τις 8 Μαρτίου 2021, καθώς ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στο λεκανοπέδιο για άλλη μια εβδομάδα, με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η αυστηρή καραντίνα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε στις 8 Μαρτίου. Όπως μετέδωσε το Mega, το lockdown αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, στις 15 Μαρτίου 2021. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα μαγαζιά στις 8 ή στις 16 Μαρτίου, χωρίς click away, αλλά με ραντεβού και χρήση του μηνύματος, πιθανώς στο 13032. Οι εισηγήσεις για το άνοιγμα των σχολείων μεταφέρονται για αργότερα.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα νέα δεδομένα που θα ισχύουν στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού από τις χερσαίες πύλες εισόδου. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου στις 6 το πρωί και μέχρι τη Δευτέρα 15 Μαρτίου στις 6 το πρωί, ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων:

Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 19.00 το απόγευμα(συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.
Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς καθημερινά διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.
Θεσπίζεται η υποχρεωτική χρήση ταχέων δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στην χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών. Η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ 72 ωρών PCR και συμπλήρωσης PLF παραμένει για τους εισερχόμενους πλην των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.
Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.
Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 αντί για 7 ημέρες που ίσχυε εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενους τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου. Από την Τρίτη 9 Μαρτίου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως και 14 ημέρες. Οι βεβαιώσεις αυτές έχουν ξεκινήσει να εκδίδονται από χθες.

Χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση, δηλαδή στον εργοδότη. Ακόμη, επανέλαβε, ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
τηλεργασία και
νόμιμη άδεια.
Όσον αφορά την Τσικνοπέμπτη, που είναι την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι και τη συγκεκριμένη ημέρα ισχύει ότι ισχύει και όλες τις υπόλοιπες ημέρες, με απαγόρευση της κυκλοφορίας και δυνατότητα κατ΄ εξαίρεση μετακίνησης των πολιτών με αποστολή SMS στο 13033 για τους 6 λόγους που όλοι γνωρίζουν. «Δεν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στα υφιστάμενα μέτρα. Και αυτό γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, συγχρωτισμοί και μετακινήσεις μπορεί να έχουν εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες, καθώς συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξάπλωση του ιού. Ας περάσουμε λοιπόν την Τσικνοπέμπτη σε στενό κύκλο, ας περιοριστούμε στους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε ούτως ή άλλως καθημερινή επαφή, ώστε να μην βρεθούμε -μετά από μερικές μέρες- αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας», διεμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Καταλαβαίνω το εύλογο ενδιαφέρον όλων για το πότε θα αρχίσουν να ανοίγουν ξανά κάποιες δραστηριότητες, κυκλοφορούν διάφορες ημερομηνίες και θέλω να επαναλάβω για ακόμη μία φορά ότι οποιαδήποτε απόφαση για άνοιγμα και η σχετική ημερομηνία που το συνοδεύει θα ανακοινώνεται είτε από εδώ είτε από οποιοδήποτε άλλο τρόπο προκρίνει η κυβέρνηση και μόνο. Ως εκ τούτου για οποιαδήποτε ημερομηνία συστήνουμε να αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις οι οποίες λαμβάνονται μετά από εισηγήσεις των ειδικών και μόνο», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αυτές οι περιοχές μπαίνουν στο «κόκκινο»
Όσον αφορά το επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), σε αυτό εντάσσονται από αύριο Σάββατο στις 6 το πρωί και ως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 6 το πρωί, οι εξής περιοχές:

Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, εκτός του Μεγανησίου,
Θεσπρωτίας,
Σύρου,
Σάμου,
Ηρακλείου,
Κορινθίας
καθώς και οι δήμοι

Αρταίων,
Διδυμότειχου,
Λοκρών,
Αμφιλοχίας.Επίσης, παραμένουν «στο κόκκινο» οι περιφερειακές Ενότητες

Κεφαλληνίας,
Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας),
Θεσσαλονίκης,
Χαλκιδικής,
Ρεθύμνου,
η Θάσος,
ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,
ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων,
οι δήμοι Ναυπλιέων και ‘Αργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας,
καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ