Στις 21 Δεκεμβρίου 2022 προσήλθε στο Γραφείο Διαβατηρίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής 62χρονη ομογενής από χώρα της πρώην ΕΣΣΔ, συνοδευόμενη από 59χρονο που εκτελούσε χρέη διερμηνέα, καταθέτοντας αίτημα έκδοσης διαβατηρίου λόγω απώλειας του προηγούμενου. Εξετάζοντας το αίτημά της, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι η αιτούσα ήταν διαφορετικό άτομο από εκείνο που είχε εκδώσει το απολεσθέν διαβατήριο.Οι απολογίες των συλληφθέντων ξεκίνησαν το πρωί ενώπιον της 2ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης. Τούς καταλογίζονται κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ψευδείς βεβαιώσεις, διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα με κερδοσκοπία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (και συνέργεια σε αυτή), διευκόλυνση διαμονής στη χώρα κ.ά.

Η «ταρίφα», οι επωφελούμενοι αλλοδαποί και η «Vor V Zakone»

Από την έρευνα των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι η εγκληματική δράση του κυκλώματος ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2021, με τα κέρδη της να υπολογίζονται σε 210.000 ευρώ και επωφελούμενους αλλοδαπούς από την πρώην ΕΣΣΔ που στην πλειονότητά τους διέθεταν ποινικό παρελθόν στην χώρα καταγωγή τους και μετά την παραλαβή των πλαστών εγγράφων όχι μόνο αποκτούσαν την ελληνική ιθαγένεια απολαμβάνοντας όλα τα δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται, αλλά πετύχαιναν και τη διαγραφή των ποινικών τους μητρώων. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι επωφελούμενοι φαίνεται πως ταξίδευαν ακολούθως για μόνιμη εγκατάσταση στον Καναδά, στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ε.Ε., όπως την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Η δικογραφία περιλαμβάνει 24 περιπτώσεις παράνομης έκδοσης ελληνικών δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων, με την «ταρίφα» για κάθε επιτυχή έκδοση εγγράφου να κυμαίνεται στις 15.000 ευρώ. Στην ίδια δικογραφία αναφέρεται πως απροσδιόριστος αριθμός έκδοσης ελληνικών πιστοποιητικών εγγράφων κατέληξε στα χέρια αλλοδαπών που αποτελούν μέλη της ρωσόφωνης μαφίας «Vor V Zakone» (σ.σ. στα ελληνικά «κλέφτης του νόμου»), συμπέρασμα στο οποίο οδηγεί το περιεχόμενο των συνομιλιών που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας (κατόπιν άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου) μεταξύ εμπλεκόμενου στο κύκλωμα προσώπου και «συνδέσμου» της ρωσόφωνης μαφίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ