Ο σχεδιασμός έχει ήδη γίνει και για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές στα ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, καθώς τη Μεγάλη Εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Όπως προκύπτει, οι αριθμοί αυτοί είναι σημαντικά αυξημένοι συγκριτικά με τις θέσεις που ζήτησαν οι πρυτανικές Αρχές με αποτέλεσμα να έρχονται από νωρίς στην επιφάνεια τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Οι ημερομηνίες

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, οι Πανελλαδικές για ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 2 Ιουνίου, όπου οι μαθητές θα εξεταστούν στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία και θα ολοκληρωθούν στις 12 του μηνός με τα μαθήματα Ιστορίας, Φυσικής και Οικονομίας. Στα ΕΠΑΛ οι Πανελλήνιες ξεκινούν 1 Ιουνίου με Νέα Ελληνικά και ολοκληρώνονται στις 16 του μήνα. Παράλληλα από 17/06 έως και 29/06 θα διαρκέσουν οι εξετάσεις σε ειδικά και μουσικά μαθήματα. Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο, όπως και πέρσι.
Όσον αφορά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τα τελευταία μαθήματα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα πραγματοποιηθούν στις 15 Ιουνίου. Η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων για τα Γυμνάσια ορίζεται η Τρίτη 30 Μαΐου 2023, όπου οι εξετάσεις θα διαρκέσουν από την 1η έως τη 15η Ιουνίου και τα αποτελέσματα πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο μέχρι την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023. Στα Λύκεια, τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 18 Μαΐου. Οι εξετάσεις για τους μαθητές της Α’ και Β’ λυκείου θα διεξαχθούν από 23 Μαΐου έως 15 Ιουνίου. Η ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων ορίζεται η Πέμπτη 22 Ιουνίου. Οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ’ λυκείου θα πραγματοποιηθούν πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών, από 23 έως 30 Μαΐου, όπου η ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων ορίζεται η Τετάρτη 31 Μαΐου.

«Με έγκαιρο, ορθό προγραμματισμό και αίσθημα ευθύνης και συνέπειας απέναντι στους μαθητές μας θεσμοθετήσαμε και ανακοινώσαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς τις ημερομηνίες των πανελλαδικών εξετάσεων.
Χωρίς σημαντικές διαφορές, σε σύγκριση με πέρσι είναι φέτος ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ της χώρας, που ανέρχεται στους 68.574. Κοινή παραδοχή των πρυτανικών Αρχών είναι πως δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που θα προκύψουν σε υποδομές αλλά και μέλη ΔΕΠ, μετά την αύξηση του φοιτητικού δυναμικού. Επιπλέον, σύμφωνα με τις θέσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο, δεν υπάρχει κάποια μεταβολή στον σχεδιασμό όσον αφορά τις σχολές με αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίες και αυξημένη… ανεργία αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ζήτησε 4.187 θέσεις και έλαβε 5.851, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ζήτησε 1.135 θέσεις και πήρε 1.732 ενώ το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος έλαβε 5.066 θέσεις, όσες είχαν δοθεί και πέρσι. Ενδεικτικά, το ΑΠΘ με έγγραφό του προς το υπουργείο Παιδείας, είχε ζητήσει μόλις 60 θέσεις στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και έλαβε 108. Στο τμήμα Ιατρικής ζητήθηκαν 70 θέσεις και δόθηκαν 155, ενώ στη Νομική ζητήθηκαν 225 θέσεις νεοεισαχθέντων και δόθηκαν 370.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ