ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΑΙΟ
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ 5000 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2020
ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΤΟ 82% ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ ΠΗΓΕ ΣΕ ΜΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

Βασικός στόχος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως εξήγησε ο Υπουργός Νότης Μηταράκης μιλώντας στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» στη Βεργίνα Τηλεόραση, είναι να μειωθούν οι ροές , γεγονός που επιτεύχθηκε τον Μάϊο σε ποσοστό 95% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019
Έλληνας Διοικητής για τη λειτουργία των δομών τις επόμενες ημέρες
Ο κ Μηταράκης αποκάλυψε πως εντός του Μαϊου θα υπάρχει Έλληνας Διοικητής και οι δομές θα λειτουργούν με την ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας και εξήγησε χαρακτηριστικά : «Υπάρχει ένας ρόλος των ΜΚΟ που απαιτεί αυστηρό κρατικό έλεγχο. Ήδη ξεκίνησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και με την οικονομική Αστυνομική γίνεται έλεγχος στις ΜΚΟ. Οι δομές στην ενδοχώρα , στην ηπειρωτική Ελλάδα διοικούνται μέχρι τώρα από διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ όμως εντός Μαϊου θα υπάρχει Έλληνας Διοικητής και οι δομές θα διοικούνται από την Ελληνική Πολιτεία. Έχουμε ξεκινήσει και ολοκληρώνουμε τις επόμενες εβδομάδες η καταγραφή των ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας Η πιστοποίηση αυτών που πληρούν νόμιμα χαρακτηριστικά σε επίπεδο οργανισμών και ατόμων που εμπλέκονται.

Από το 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ που πήρε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια για το προσφυγικό, το 82% δόθηκε σε ΜΚΟ και Διεθνείς Οργανισμούς.
Αποκαλυπτικός ήταν ο Υπουργός για το θέμα της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που αφορούν στο μεταναστευτικό, την περίοδο που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως χαρακτηριστικά είπε απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Στέργιου Καλόγηρου , «από το 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ που έλαβε η χώρα μας επί ΣΥΡΙΖΑ η Ελληνική Πολιτεία, διαχειρίστηκε μόνο το 18% , το Υπουργείο Μετανάστευσης επί ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε το 1.9% , γιατί το 82% των κονδυλίων που μας δόθηκαν πήγαινε σε ΜΚΟ και σε διεθνείς οργανισμούς» .
Με την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η επιστροφή των μεταναστών στις χώρες τους.
Στο θέμα των επιστροφών που είναι βασικός στόχος του Υπουργείου, αναφέρθηκε ο κ. Μηταράκης προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την αποδοχή της ελληνικής πρότασης για κοινή ανθρωπιστική επιστροφή από όλες τις χώρες της Ευρώπης με ευθύνη της ΕΕ ,πίσω στις πατρίδες τους , λέγοντας χαρακτηριστικά «Η Ευρώπη πρέπει να βάλει πλάτη στη χώρα μας και σε όλες τις χώρες για κοινή επιστροφή και είμαι αισιόδοξος ότι η ελληνική πρόταση θα περάσει».

Λήγει το πρόγραμμα φιλοξενίας. Κόβονται τα επιδόματα. Μειώνονται οι δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα
«Περάσαμε μια τροπολογία τον Μάρτιο σύμφωνα με την οποία όποιος παίρνει απόφαση Ασύλου μέσα σε 30 μέρες τους κόβεται το επίδομα που λαμβάνουν μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, αλλά το δικαίωμα παραμονής σε δομή ή διαμέρισμα φιλοξενίας» , είπε ο κ. Μηταράκης.

«Προσπαθούμε να κάνουμε την Ελλάδα έναν τόπο που δεν είναι θελκτικός για τους μετανάστες. Επί ΣΥΡΙΖΑ οι διαδικασίες Ασύλου μπορεί να διαρκούσαν μια 5ετία, άρα αυτοί οι άνθρωποι εξασφάλιζαν επιδόματα . Η επιτάχυνση των διαδικασιών Ασύλου που πλέον εφαρμόζεται με νόμο της ΝΔ μας επιτρέπει να βγάλουμε την πρώτη απόφαση σε 25 ημέρες και την τελεσίδικη απόφαση σε περίπτωση πρώτης αρνητικής μέσα σε 5΄-6 μήνες. Έχουμε εκδώσει 28.000 αποφάσεις από την 1η Ιανουαρίου».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανήγγειλε και τη λήξη του προγράμματος φιλοξενίας μέσα στους επόμενους μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2020. Με τον τρόπο αυτό αποδεσμεύονται 60 ξενοδοχεία στη χώρα μας και 7000 μετανάστες που φιλοξενούνται σε αυτές τις δομές είτε θα απελαθούν , είτε όσοι το δικαιούνται θα τους δοθεί προστασία. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι δομές που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Λελογισμένες μεταφορές στην ηπειρωτική Ελλάδα και 5000 εθελοντικές επιστροφές
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Στέργιου Καλόγηρου για τις πρόσφατες μετακινήσεις μεταναστών σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και συχνά χωρίς την ενημέρωση των τοπικών αρχών, ο κ Μηταράκης απάντησε πως υπάρχει πρόγραμμα λελογισμένων μεταφορών ανθρώπων που χρειάζονται περισσότερη προστασία και λόγω κορωναϊού. Μεταφέρθηκαν πρόσφατα 60 άτομα στην Κοζάνη και ομοίως μεταφέρθηκαν άλλα 220 νομίζω σε ξενοδοχεία όπου θα μείνουν λίγους μήνες μέσα στο 2020.
Το πιο φιλόδοξο όμως όπως το χαρακτήρισε ο Υπουργός πρόγραμμα μέσα στο 2020 είναι αυτό της εθελοντικής επιστροφής. Ένα πρόγραμμα που εξελίσσεται με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει στην εθελοντική επιστροφή 5000 ατόμων, ανθρώπων που διαπιστώνουν πως δεν έχουν ελπίδα να πάρουν Άσυλο. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράταση περιοριστικών μέτρων στις δομές μέχρι 21 Μαϊου .Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν θα αφαιρεθούν από τα επιδόματα.
Σ ότι αφορά την επιδημία του κορωνοϊού ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως γίνονται ενδελεχείς και συστηματικοί έλεγχοι στις δομές μεταναστών, ενώ έχουν παραταθεί τα περιοριστικά μέτρα στις δομές μέχρι και τις 21 Μαϊου. Διευκρίνισε επίσης πως τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε όσους από τις δομές παραβίασαν περιοριστικά μέτρα , θα εισπραχθούν από τα επιδόματά τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ