Αυτό, αν μη τι άλλο, φανερώνουν οι νέες δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων. «Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι προεκλογικά πολλοί λένε πράγματα, τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, διότι, αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνέντευξή του στην «Ημερησία», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Προέβλεψε, επίσης, νέες αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2023, εκτιμώντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα έως το 2025, οπότε και αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Για την επενδυτική βαθμίδα εκτιμά ότι για τη σχετική απόφαση οι επενδυτικοί οίκοι θα λάβουν υπόψιν τους τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Συμπλήρωσε δε ότι θα ήταν καλό να θα έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση μακράς πνοής, η οποία θα λάβει γρήγορα τις αποφάσεις που απαιτούνται, ούτως ώστε να λάβουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αποφάσεις που θα τις συμπεριλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις της. «Θα περιμένουν την επόμενη κυβέρνηση και θα κρίνουν εάν θα μας δώσουν την επενδυτική βαθμίδα, κυρίως από τις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση των επιτοκίων
Πιο αναλυτικά, για το θέμα των επιτοκίων ανέφερε ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωσή τους, ωστόσο, όπως είπε, δεν έχουμε φτάσει ακόμα. «Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα πόσες αυξήσεις θα γίνουν. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, την οικονομική ανάπτυξη και τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Όπως εξελίσσονται σήμερα τα πράγματα και, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, μπορούμε να πούμε ότι μέσα στο 2023 θα τελειώσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ