Ο απροσδόκητος θάνατος του ψευδομουφτή Ξάνθης Αμχετ Μέτε και η ψήφιση στη Βουλή νόμου για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτείων, έχει πυροδοτήσει πολλές εξελίξεις με άγνωστες προεκτάσεις. Η Πολιτεία θεσμοθέτησε πλέον το νέο τρόπο ανάδειξης Μουφτή, ο οποίος θα ορίζεται από μια συμβουλευτική επιτροπή, αποτελούμενη αποκλειστικά από πρόσωπα της μειονότητας.

Την ίδια ώρα, η μουσουλμανική μειονότητα οδηγείται προς τις εκλογές την Παρασκευή για την εκλογή διαδόχου του Μέτε, με το τουρκικό προξενείο να έχει κινητοποιηθεί και να έχει επαφές με μουσουλμάνους Έλληνες βουλευτές ώστε να εκλεγεί ασφαλώς ο εκλεκτός της ψευδομουφτής, αλλά και υιοθετηθεί μια… στρατηγική κατά του επίμαχου νόμου.Ο Μπουρχάν Μπαράν είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, ο οποίος προέρχεται από το «Ποτάμι», ενώ εκλέχθηκε με το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές του 2019. Το κλίμα που επικρατούσε όλο το τελευταίο διάστημα για εκείνον, ήταν ότι δεν μπορούσε να διαχειριστεί την ισορροπία που απαιτείται μεταξύ της… πίστης στο κόμμα και των «οδηγιών» από το τουρκικό προξενείο.

Ο ίδιος, δεν δίσταζε να φωτογραφηθεί με τους δυο αυτούς υποψήφιους, σε απόλυτη ταύτιση με το Τουρκικό Προξενείο. Όπως λένε γνώστες των πραγμάτων στη Θράκη, ο ίδιος γνώριζε ότι η στάση του είναι αντεθνική, σε μια ούτως ή άλλως παράνομη διαδικασία.Χτες, ο βουλευτής πρωταγωνίστησε σε ένα ακόμη επεισόδιο αμφισβήτησης της κοινοβουλευτικής τάξης, αλλά και των αρχών που διαχρονικά πρεσβεύσει το ΠΑΣΟΚ σε θέματα μουσουλμανικής μειονότητας.

Ανέβασε tweet με το οποίο αναγνωρίζει τη μειονότητα στη Θράκη ως τουρκική. Η ΝΔ αντέδρασε αμέσως καλώντας τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη να πάρει θέση, ενώ υπήρχαν πολλά τοπικά δημοσιεύματα εδώ και δύο μήνες που καλούσαν τον κ. Ανδρουλάκη να λάβει τις αποφάσεις του για την συνεχιζόμενη καταδικαστεά στάση του κ. Μπαράν.

Ο βουλευτής Ξάνθης στη συνέχεια κατέβασε την ανάρτηση και δήλωσε ότι ανασκευάζει πλήρως, εξέφρασε τη λύπη μου για την αναστάτωση και την αφορμή που, παρά τη θέλησή του, έδωσε για αρνητικά σχόλια προς τον ίδιο και κυρίως, προς την παράταξη που εκπροσωπεί.

Δήλωσε επίσης ότι σέβεται απολύτως και ανεπιφύλακτα το Σύνταγμα της Ελλάδας και την ελληνική νομοθεσία, ειδικά αυτή που ρυθμίζει τον θεσμό της μουφτείας, μετά και την πρόσφατη τροποποίηση, την οποία ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στήριξε και δημόσια μέσα στη Βουλή. Σημείωσε ότι η μουσουλμανική μειονότητα χαίρει αναγνώρισης από την Ελληνική Πολιτεία, χωρίς καμία εξαίρεση ή διάκριση όσον αφορά τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

Και συμπλήρωσε με νόημα ότι από εδώ και στο εξής, και προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρανόηση των θέσεών του ή των προθέσεών του, δεν θα μετέχει σε καμία διαδικασία που ενθαρρύνει κάτι μη αποδεκτό. Στο ΠΑΣΟΚ υπήρξε το δίλημμα αν θα πρέπει να διαγραφεί και να γίνει ανεξάρτητος βουλευτής, άρα καθόλου ελεγχόμενος, ή να μείνει στους κόλπους μιας κοινοβουλετικής ομάδας.Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση που εξέδωσε δεν έπεισε πολλούς στη Θράκη, κυρίως διότι πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής έχει εντοπιστεί πολλές φορές να κινείται δίπλα σε… παράγοντες του τουρκικού προξενείου. Και το ζήτημα είναι ποια στάση θα κρατήσει από εδώ και στο εξής, αλλά και πόση ανοχή θα δείξει απέναντί του ο πρόεδρος του κόμματός του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ