Για τη νέα (ΚΥΑ) που εξέδωσε η Ελληνική Κυβέρνηση η οποία αναγνωρίζει για πρώτη φορά ως ασφαλή χώρα την Τουρκία για αιτούντες άσυλο από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία, μίλησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ, Νότης Μηταράκης, στην εκπομπή “σχολιάζοντας την επικαιρότητα” με τον δημοσιογράφο Στέργιο Καλόγηρο στη Βεργίνα τηλεόραση.
«Προσφέρουμε μια θετική ατζέντα η οποία θα επανεξετάζεται συστηματικά για να υπάρχουν τα επόμενα βήματα. Έχουμε ζητήσει δυο συγκεκριμένα πράγματα από την Τουρκία στα οποία περιμένουμε να δούμε την έμπρακτη συμμόρφωση της Τουρκίας.»

Το πρώτο είναι ο περιορισμός των ροών στην χώρα μας. Το 2020, οι ροές μειώθηκαν κατά 80% και το 2021 έχουν μειωθεί κατά 70%, άρα η χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσφυγικών ροών.

«Το αίτημα μας για την επιστροφή 1450 ατόμων εκκρεμεί από τον Ιανουάριο. Συζητήθηκε από τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα Φοντ Ντερ Λάιεν όταν πήγε στην Άγκυρα, συζητήθηκε όταν ο Πρωθυπουργός είδε τον Ερντογάν και είπε ότι θα το δει με ένα θετικό βλέμμα, αυτή τη στιγμή περιμένουμε αυτό να το δούμε στην πράξη.»
Σχετικά με την (ΚΥΑ) η οποία αναγνωρίζει για πρώτη φορά ως ασφαλή χώρα την Τουρκία για αιτούντες άσυλο από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία ο κ. Μηταράκης είπε:
«Από τότε που βγήκε αυτή η απόφαση, έχουν περάσει στη χώρα μας μόνο 24 άτομα τα οποία αφορούν αυτές τις εθνικότητες. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση θα παίξει καταλυτικό ρόλο στον περιορισμό των ροών. Δηλαδή η λαθροδιακινητές δε θα είναι σε θέση να βρούνε πελάτες αφού αυτές οι χώρες, δεν θα παίρνουν άδεια διαμονής. Θα είναι ένα κίνητρο γι αυτούς να πληρώσουν 2500χιλιάρικα για να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα. Άρα ο ρόλος αυτός της ΚΥΑ είναι αποτρεπτικός.» κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ