Αντιπερισπασμός ή νέα επίδειξη προκλητικότητας; Ζηλεύοντας τη δόξα των Οθωμανών Σουλτάνων, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να μεταβεί στην πρωτεύουσα Μπακού του Αζερμπαϊτζάν χθες για να παραστεί στην «παρέλαση της νίκης» των Αζέρων επί των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ακριβώς την ίδια ώρα που κατέφταναν στις Βρυξέλλες οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Για να καταλάβουν δηλαδή οι Ευρωπαίοι με ποιόν έχουν να κάνουν! Με τον «ηγέτη που στήριξε τους Αζέρους αδελφούς στον πόλεμο» όπως έγραψαν οι Τουρκικές εφημερίδες. Αλλωστε, αν δεν είχε εμπλακεί στρατιωτικά η Αγκυρα στον πόλεμο εναντίον των Αρμενίων δεν θα ήταν και τόσο εύκολη η κατάληψη του Καραμπάχ μέσα σε έξι εβδομάδες από τους Αζέρους. «Ολοι γνωρίζουν ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν θα ήταν σε θέση να επιτύχει στρατιωτική επιτυχία στο Καραμπάχ χωρίς την ανοιχτή υποστήριξη της Τουρκίας”, όπως λέει ο αναλυτής Ελχάν Σαχίνογλου του ινστιτούτου Atlas με έδρα το Μπακού.«Ρωμαϊκό Θρίαμβο» θύμιζε η στρατιωτική παρέλαση για την ήττα των Αρμενίων, στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, φέρνοντας αναγκαστικά στη μνήμη μια άλλη δραματική ιστορική περίοδο:

Την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915 και την εξόντωση 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι διοργανωτές της παρέλασης επέλεξαν μάλιστα να περάσουν μπροστά από τον Ερντογάν και τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ τα λάφυρα του πολέμου που οι Αζέροι πήραν από τους ηττημένους Αρμένιους: Φορτηγά μετέφεραν τα κατεστραμμένα άρματα μάχης και τους εκτοξευτήρες πυραύλων Κατιούσα των Αρμενίων για να τα δούν οι συγκεντρωμένοι . Για τις ανάγκες της παρέλασης μεταφέρθηκαν και τα τουρκικά drones που συνέβαλαν τα μέγιστα στην νίκη των Αζέρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ