Ο Ελεύθερος άνθρωπος κι οι άγριες αγέλες.
Δημοσθένης Δαββετας
Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικος αναλυτής.

Ζουμε σε μια εποχή όπου ο ελεύθερος άνθρωπος υποχρεώνεται να υπάρξει ανάμεσα σε δύο συμπληγάδες . Σε δύο άγριες σαρκοβόρες αγέλες.
Από την μια οι νεωτεριστες η σύγχρονοι (sic) κι απο την αλλη οι συντηρητικοί η παραδοσιακοί. Οι μεν πρώτοι ,οι νεωτερικοί ,στο όνομα της νεωτερικότητας και της ” προοδου” η “εξελιξης” θέλουν σαν πραγματική μπουλντόζα να καταστρέψουν κάθε παλιό . Κι εννοώ ,έννοιες όπως πατρίδα, οικογένεια η παραδόσεις. Θέλουν να γκρεμίσουν τα σύνορα των κρατών και να φτιαξουν μια υπερ-δομη η οποία θαναι παγκοσμιοποιημένη και θαχει ως θεμέλιο και βάση την Τεχνική η αν θέλετε τον τεχνολογικό κόσμο και την τεχνολογική καινοτομία κι Ανάπτυξη. Σ’αυτήν την λογική όλα στηρίζονται στις χρηματοπιστωτικές δομές και βέβαια στην δύναμη των αγορών. Όλα είναι προϊόντα ανταλλάξιμα με κάποια οικονομική τιμή. Ολο το κοινωνικό σύστημα ,απο οικονομία, δικαιοσύνη ,Πολιτική, ως και ζητήματα υγείας η παιδείας, στηρίζεται στην δύναμη των ισχυρών οικονομικά ομάδων που εξυπηρετούν προφανώς τα συμφέροντα τους και το δικό τους μοντέλο της” Τεχνοποιημενης” ζωής.
Από την άλλη πλευρά ,αυτήν των συντηρητικών η παραδοσιακών (ξανά sic), στο όνομα της συντήρησης αξιών και παραδόσεων ,κλείνουν τα μάτια σε δεδομένες κι αναπότρεπτες εξελίξεις ,σε γεγονότα προόδου που ακόμη κι αν οι ίδιοι δεν τα θεωρούν πρόοδο εν τούτοις είναι ντεφακτο αποδεκτά μέσα από την μορφή “προοδου”. Θέλουν να συντηρήσουν κάποιες αξίες ,οι οποίες αν και είναι όντως ιστορικά αξίες ,όμως δεν υιοθετούνται από τις πιο νέες γενιές και δεν υιοθετούνται ούτε κι από πολλούς των παλαιότερων γενεών που ντεφακτο επίσης τις αποδέχονται επηρεασμένοι από το κλίμα της εποχής και το πνεύμα του καιρου,το Zeit Geist ,( για να θυμηθώ τον Χέγκελ).
Η μάχη ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα είναι λυσσαλέα. Η απόσταση που τα χωρίζει είναι αβυσσαλέα. Το ένα κοιτα να καταστρέψει το άλλο αδιαφορώντας αν υπάρχουν κάποια Ισως θετικά στοιχεία στο ενα η το άλλο. Η εξουσία περνά μέσα από τα ΜΜΕ και την δυναμική επιρροή τους στην καθημερινή ζωή. Θυμίζουν όλα εμφύλιο πόλεμο ,αδελφοκτονο εξόντωση. Κι είναι το όλο θέμα από γελοίο ως επικίνδυνο. Όλοι οι ανόητοι( και το εννοω!!!) φωστήρες κι από τις δύο πλευρές έχουν ,προς το παρόν απασφαλίσει τα πιστόλια των λέξεων και ρίχνουν ασταμάτητα Ριπές. Απο “φασιστοειδη” η ” πατριδοκαπηλους” ως ” απολυταρχικους” οι μεν , ως ” απατριδες ” , η ” εθνομηδενιστες” κι άλλα ,οι δε. Το σίγουρο είναι ότι στα πλαίσια των συμφερόντων,του τρόπου ζωής η των δημιουργικών ιδεών ,αμφότεροι είναι στείροι και σίγουρα άκρως επικίνδυνοι μηδενιστες αξιων . Τους λείπει το κριτήριο της καλής πίστης και της Αγάπης ,ως φιλοσοφικής δύναμης. Δεν βοηθούν σε τίποτα παρά δείχνουν την δήθεν ” προοδευτική”, ” καλοπροαίρετη ( η πιο ειλικρινά κακοπροαίρετη ) μετριότητα τους, μέσα απο το αμφότερο μίσος τους.
Κι ανάμεσα τους πως θα κινηθεί ο ελεύθερος άνθρωπος ,δηλαδή αυτος με τις εκλεκτικές συνειδητές επιλογές ; Πως μπορεί να επιβιώσει ανάμεσα στην Σκύλα και την Χάρυβδη ; Πως μπορεί να’ναι για παράδειγμα πατριώτης και ανοιχτός στο ξένο ,το διαφορετικό και το σύγχρονο; Πως μπορεί να περάσει στα παιδιά του την ανάγκη αξιών δίχως να χαρακτηριστεί ” αντδραστικος” γιατί οι αξίες του δεν αρέσουν στο αντίπαλο στρατόπεδο ;
Φαίνεται δύσκολο ,μοναχικό ως ακατόρθωτο. Θα χρειαστεί αυτογνωσία και δυνατή συνείδηση. Θα χρειαστεί να κλείσει τ’αυτιά του στις δηλητηριώδεις σειρήνες γύρω του που θέλουν ως άγριες αγέλες να τον κατασπαράξουν. Θα χρειαστεί να δώσει μάχη επιβίωσης για την εκλεκτική ελευθερία του. Γιατί θα πρέπει να μην ξεχνά την φράση του Νίκου Καζαντζάκη στις “αδερφοφαδες” : ήθελε να’ναι Ελεύθερος σκοτώστε τον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ