Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα 14 Μαρτίου, επιβεβαίωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πεσκόφ προχώρησε σε αυτή την ανακοίνωση αφότου ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, ο Ολεκσίι Αρεστόβιτς, δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία διεξήγαγαν ενεργά συνομιλίες σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση γύρω από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο Αρεστόβιτς τόνισε ότι οι ουκρανικές Αρχές αυτή τη στιγμή έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες υπό τον μόνιμο φόβο των ρωσικών βομβαρδισμών. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Αρεστόβιτς, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει αρκετά στρατεύματα στη Μαριούπολη προκειμένου να ανατρέψει την κατάληψή της από τις ρωσικές δυνάμεις.Στο μεταξύ, Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν τις πιο αισιόδοξες έως σήμερα εκτιμήσεις τους σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών. Την ίδια ώρα, ο αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις εχθροπραξίες.

Η Ουκρανία λέει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο. «Δεν θα υποχωρήσουμε καταρχήν σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

«Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία, είναι ζήτημα ημερών», σημείωσε. Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Λέονιντ Σλούτσκι, ένας Ρώσος αντιπρόσωπος είπε ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο.

«Βάσει των προσωπικών προσδοκιών μου, αυτή η πρόοδος ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», δήλωσε ο Σλούτσκι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ