Ουκρανία: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισε η Δύση

Πιο αναλυτικά, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφώνησαν το απόγευμα της Τρίτης 19/4 ότι είναι αναγκαίο να ενταθούν οι πιέσεις στο Κρεμλίνο, κυρίως μέσω της υιοθέτησης νέων κυρώσεων, αλλά και να απομονωθεί περαιτέρω η Ρωσία. Οι εν λόγω αποφάσεις ελήφθησαν κατά την τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Αμερικανός Στην ανακοίνωσή του ο Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε και αυτός ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό «να πληρώσει η Μόσχα βαρύ τίμημα» για την εισβολή της στην Ουκρανία.πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και που στην οποία συμμετείχε η πλειοψηφία των Δυτικών ηγετών.Εξάλλου, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, «επαναβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση» περί διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, με τη μείωση της εξάρτησης των χωρών από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, οι Δυτικοί σύμμαχοι αποφάσισαν «να ενισχύσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία» απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, κυρίως υιοθετώντας «νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εάν επιμείνει στον πόλεμο». Συμφώνησαν επίσης, ότι «είναι αναγκαίο να πειστούν οι εταίροι μας, των χωρών εκείνων που δεν μετέχουν στην G7 και την ΕΕ, ότι αυτή η κρίση απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και δεν πρόκειται απλώς για μια περιφερειακή κρίση που δεν ενδιαφέρει παρά μόνο τους Δυτικούς», εξήγησε το Ελιζέ, παραπέμποντας εμμέσως στην Κίνα.

Ένας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι οι σύμμαχοι συζήτησαν το πώς θα μπορούσαν να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο, εάν η χώρα δεν θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να προσφύγει στον κοινό αμυντικό μηχανισμό του Συμφώνου, το αποκαλούμενο «άρθρο 5». «Η χώρα μας είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας. Θα μπορούσαν να είναι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, ώστε να μπορέσει (η Ουκρανία) να αντιμετωπίσει μια νέα επίθεση» ή, ενδεχομένως, εγγυήσεις παρόμοιες με τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ