Εκατοντάδες χιλιάδες -άμαχοι και στρατιώτες- νεκροί, δεκάδες ισοπεδωμένες πόλεις, εκατομμύρια πρόσφυγες, ολοσχερής καταστροφή κατοικιών, υποδομών και δικτύων και απώλεια εμβληματικών μνημείων είναι μόνο μερικές από τις εικόνες που κυριάρχησαν στο σκηνικό του πολέμου, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ακριβώς ένα χρόνο πριν.
Η επιθετική κίνηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου 2022 στην Ουκρανία γύρισε το ρολόι πίσω, κονιορτοποιώντας την μεταπολεμική παγκόσμια τάξη. Η Ευρώπη βιώνει το φόβο της επανάληψης του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, οι ΗΠΑ και η Βορειοατλαντική Συμμαχία αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στον «παλιό κόσμο» αναθεωρώντας τις προτεραιότητές τους, οι αναδυόμενες υπερδυνάμεις κλήθηκαν να διαλέξουν στρατόπεδο. Οι παλιοί συσχετισμοί ισχύος κατέρρευσαν, η διεθνής οργάνωση και το πλέγμα του φιλελεύθερου διεθνούς εμπορίου κλονίστηκαν συθέμελα, το κόστος ζωής εκτοξεύτηκε και αρκετές πόλεις σχεδόν «πάγωσαν» εξαιτίας της σοβούσας, ενεργειακής κρίσης. Ο υψηλός πληθωρισμός, οι μαζικές ανατιμήσεις στις τιμές προϊόντων, αλλά και οι ανωμαλίες που παρουσιάστηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι μερικές μόνο από τις καθημερινές παρενέργειες της δωδεκάμηνης, αιματηρής σύγκρουσης.

Ταυτόχρονα, το «ζοφερό ορόσημο» των δώδεκα μηνών του πολέμου, όπως το περιέγραψε ο Γ.Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εντείνει τη διπλωματική κινητικότητα, αλλά και τα διαφαινόμενα αδιέξοδα, καθώς κανένα από τα δύο εμπόλεμα μέρη δεν μπορεί να επικρατήσει βραχυπρόθεσμα, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές. Η ρωσική πολεμική μηχανή αποδείχθηκε τρωτή και ανεπαρκής, ο Ρώσος Πρόεδρος ελλιπώς ενημερωμένος και μαξιμαλιστής, οι φορείς της ρωσικής προπαγάνδας πεπερασμένοι και αδύναμοι. Ταυτόχρονα, το Κίεβο βρέθηκε απροετοίμαστο και «γυμνό» μπροστά στο μέγεθος της εισβολής, ανέτοιμο τεχνικά και διοικητικά να την αποκρούσει, αλλά αποφασισμένο να δώσει την μάχη μέχρις εσχάτων, επενδύοντας στη διαρκή στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση της Δύσης. Η τελευταία επιχειρεί να απομονώσει την Μόσχα από κάθε δυνατή, πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη, να οριοθετήσει την Ρωσία ως προς τον γεωγραφικό της περίγυρο και να αναβαθμίσει την ισχύ πυρός της, για παν ενδεχόμενο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ