Σε μια πρωτοφανή διπλωματική απρέπεια προχώρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ ματαιώνοντας την τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη σημερινή συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ελληνική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για την ματαίωση της συνάντησης το απόγευμα της Δευτέρας και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντούσε τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ενόχλησή του και προέβη άμεσα σε δήλωση η οποία ανέφερε: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».Κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για φάουλ και πολιτικά απρεπή κίνηση την ματαίωση της συνάντησης εκ μέρους του Ρίσι Σούνακ. Όπως ανέφεραν, προφανώς ο Βρετανός πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας ομόλογός του στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις. «Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμιζαν, «το ζήτημα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση αλλά το Βρετανικό Μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε».

Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, ακόμα και οι μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα σε δυο δημοκρατικές χώρες με πλούσια ιστορία και κοινό βηματισμό σε πολλά θέματα λύνονται πάντα μέσω του διαλόγου. Μάλιστα, όπως επισήμαιναν θα μπορούσε κάλλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός να εκφράσει την ενόχλησή του ακόμα και την δυσφορία του τόσο κατ’ ιδίαν στην συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και μπροστά στις κάμερες.Σε ένα εκτενές δημοσίευμα, το BBC ανέφερε ότι ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού ότι ο Ρίσι Σούνακ έλαβε την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση με Έλληνα ομολογό του. Μάλιστα, αναφέρει ότι αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε άναυδος και στην συνέχεια εξέφρασε την ενόχλησή του. Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε στο BBC: «Κατέστη αδύνατο να προχωρήσει αυτή η συνάντηση μετά από τα σχόλια του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Οι ατάκες που ενόχλησαν
Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είδε την συνέντευξη Μητσοτάκη στο BBC και ενοχλήθηκε από τα εξής:

Την φράση του Έλληνα πρωθυπουργού: «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν». Το παράδειγμά με την Μόνα Λίζα: «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;».Ένα ταξίδι κατά τα άλλα επικερδές
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι παρά την ματαίωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Βρετανία δεν έγινε επί ματαίω. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες το πρωί στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος όχι μόνο να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων αλλά όπως υπογράμμισε σκοπεύει να προχωρήσει με μια επιθετική ατζέντα για να διασφαλίσει ότι η πρόοδος θα συνεχιστεί.

«Για εμένα, το πιο σημαντικό μήνυμα που θα ήθελα να σας μεταφέρω είναι η δέσμευσή μας να προωθήσουμε όλες τις δύσκολες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, ακόμη και αν αυτές εκλαμβάνονται από ορισμένους ως πολιτικά επώδυνες», είπε χαρακτηριστικά.

Έτσι, μέχρι το τέλος του έτους το κυβερνητικό έργο θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Έως τα Χριστούγεννα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο θα αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες της ποινικής Δικαιοσύνης και έχει στόχο οι πολίτες να βρίσκουν το δίκιο τους γρήγορα και αποτελεσματικά.

«Οι νέες ρυθμίσεις», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές «καλύπτουν όλο το φάσμα της ποινικής διαδικασίας, από την άσκηση δίωξης έως την έκτιση των ποινών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ