ΓΡΆΦΕΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΑ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΈΣΩ ΝΑΤΟ

Την μεγαλύτερη δυνατή πρόκληση από την Τουρκία αποτελεί η ευθεία αμφισβήτηση μέσα σε 31 κράτη του ΝΑΤΟ, να επιθυμεί να οριοθετήσει την Κυπριακή Δημοκρατία μόνο με γεωγραφικές συντεταγμένες στα επιχειρησιακά regional plans Άμυνας και Ασφάλειας του ΝΑΤΟ και όχι με το διεθνές συνταγματικό όνομα ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Από την Ελληνική πλευρά δεν υπάρχει ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ για το θέμα αυτό στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας ακόμα και εάν αυτό αποτελεί μονομερή επιθυμία της Τουρκίας. Τέτοιες προτάσεις ΄΄εξαφάνισης κρατών ΄΄ θα πρέπει να καταγγέλλονται.

  1. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα κληθεί να πάρει ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ στο παρασκήνιο της ατζέντας συζήτησης πριν την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία την 11 και 12 Ιουλίου 2023 για το θέμα αυτό της αμφισβήτησης της Κύπρου καθώς και το θέμα της διπλής ονομασίας των Στενών του Βοσπόρου που η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο κράτος της Συνθήκης του Μοντρέ το 1936.
  2. Θεωρείται ΕΘΝΙΚΉ ΕΓΚΑΤΆΛΕΙΨΗ από την πλευρά της Ελλάδας οποιοσδήποτε ορισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας με συντεταγμένες, διότι η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αποτελεί ισχυρή κρατική οντότητα στον ΟΗΕ και σε όλους τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως και στο ΝΑΤΟ.
  3. Η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να ΕΞΑΦΑΝΊΖΕΙ ισχυρά κράτη, όπως η Κύπρος, εντελώς παράλογα στο ‘’βωμό του παζαρέματος’’ με το ΝΑΤΟ για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας, υπό την ανοχή του ΝΑΤΟ.
  4. Η Ελλάδα θα πρέπει να στηρίξει την ΚΥΠΡΟ ακόμα και με βέτο αποφάσεων μέσα στο ΝΑΤΟ στην δρομολόγηση τέτοιων ενεργειών, ακόμα και εάν η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θα πρέπει να απαιτεί από το ΝΑΤΟ τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου και όχι μόνο να είναι ‘’δεδομένη’’ και να στηρίζει την Βορειοατλαντική Συμμαχία.
  5. Δυστυχώς η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει δηλώσει με σαφήνεια και έμπρακτα στο διεθνές σύστημα και γενικότερα στους διεθνείς οργανισμούς ότι αποτελεί ‘’ΕΓΓΥΗΤΗ‘’ της Κυπριακής Δημοκρατίας και βασικό συντελεστή επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος ούτε έχει στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία όσο θα έπρεπε.
  6. Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ του ίδιου του ΓΓ του ΝΑΤΟ Κυρίου Στόλτενμπεργ υπέρ της Τουρκίας πρέπει να σταματήσει με απαίτηση της Ελλάδας και να καταγγελθεί επίσημα ο ρόλος του ΓΓ του ΝΑΤΟ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.
    Ο Κύριος Στόλτενμπεργ ‘’δίνει γη και ύδωρ’’ στην Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να αντιτάξουν σθεναρή αντίδραση σε όλα τα επίπεδα στα παζαρέματα του ΓΓ του ΝΑΤΟ.
  7. Δεν έχει γίνει κατανοητό στην ΕΕ ότι μια ΕΝΙΑΙΑ ΚΥΠΡΟΣ αποτελεί εγγύηση ανάπτυξης, ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου τόσο στο θέμα της οικονομίας όσο και στο θέμα της ενέργειας
  8. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν καταγγείλει την στάση και την ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ του Ερντογάν ιδίως μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι πρώτα θα αναγνωρισθούν τα ‘’κατεχόμενα’’ και μετά θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την λύση του Κυπριακού προβλήματος.
  9. Η Τουρκία μένει στο ΝΑΤΟ και έχει προνομιακή σχέση με Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ διότι όχι μόνο χρειάζεται δυτική νομιμοποίηση αλλά και για οικονομικούς λόγους επιβίωσης αντίστοιχα. Το 41% των εξαγωγών της βασίζεται στην ειδική σχέση Τουρκίας – Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ, με ετήσιες εξαγωγές 93 δις €.
  10. Δυστυχώς διαπιστώνεται για ακόμα μία φορά ότι η ‘’τουρκική επίθεση φιλίας’’ είναι εντελώς ΕΠΙΠΛΑΣΤΗ και διακατέχεται από την αναθεωρητική και επεκτατική συνεχή πολιτική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ