Ένα βρώμικο και καταστροφικό παιχνίδι φαίνεται πως έχουν στήσει οι ΗΠΑ σε βάρος της ΕΕ, με ολέθριες συνέπειες τόσο στην οικονομική δραστηριότητα αλλά και τους λαούς της Ευρώπης.Λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις με το σαμποτάζ στον αγωγό Nord Stream, οι ΗΠΑ αποκομίζουν πρωτοφανή κέρδη, έχοντας πλέον καταστεί βασικός προμηθευτής ενέργειας της ΕΕ με το αμερικανικό LNG.

Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τεράστια κέρδη καταγράφει και η Νορβηγία.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Euractiv, οι χώρες της ΕΕ πλέον εξαπολύουν δριμεία επίθεση για τις ακριβές τιμές που πωλούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία το LNG στην Ευρώπη.

Οι συνέπειες όμως δεν σταματούν εδώ. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους επιφέρει τεράστιο χτύπημα στην ευρωπαΐκή βιομηχανική παραγωγή, ενώ το σύνολο των ευρωπαϊκών εταιρειών πλέον τίθενται εκτός παγκόσμιας αγοράς, καθώς το λειτουργικό τους κόστος της καθιστά μη ανταγωνιστικές. Αρκετές ευρωπαϊκές βιομηχανίες – κολοσσοί είτε μειώνουν την λειτουργία τους, είτε την αναστέλλουν, είτε ακόμα χειρότερα ετοιμάζονται να «μετακομίσουν» σε χώρες εκτός Ευρώπης.

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Ενώ η Ρωσία, η αιτία της κρίσης, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους, οι σύμμαχοι της ΕΕ, κυρίως οι ΗΠΑ και η Νορβηγία, αποκομίζουν ακραία έκτακτα κέρδη καθώς καλύπτουν το κενό που άφησε πίσω της η Ρωσία, λόγω των Ευρωπαϊκών κυρώσεων, που όπως αποδεικνύεται όχι μόνο δεν ανακόπτουν τις εισπράξεις της Μόσχας, αλλά καθίστανται αυτοκτονικές για την ίδια την Ευρώπη.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Πολωνία, ζητούν εδώ και καιρό διαπραγματεύσεις με τη Νορβηγία για τη μείωση των τιμών. Τώρα, το Βερολίνο έχει προσχωρήσει στον αγώνα τους.

«Ορισμένες χώρες, ακόμη και φιλικές, επιτυγχάνουν αστρονομικές τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ στη Neue Osnabruecker Zeitung.

«Αυτό φυσικά φέρνει μαζί του προβλήματα, για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε», πρόσθεσε.Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μίχαελ Μπλος δήλωσε στη EURACTIV ότι σε αυτή την κρίση η Ευρώπη βρίσκεται στην ίδια βάρκα με τις ΗΠΑ ή τη Νορβηγία.

«Το πάγωμα του φυσικού αερίου και ο στρατηγικός πόλεμος της Ρωσίας δεν πρέπει να μας αποδυναμώσει στην ΕΕ. Ως σύμμαχοι, θα πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον αντί να κάνουμε μεγάλο θέμα τον πόλεμο του Πούτιν. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσφέρουν μια τιμή υγροποιημένου φυσικού αερίου που να βασίζεται στο επίπεδο του προηγούμενου έτους», δήλωσε ο Μπλος.

Ο Γερμανός πολιτικός πρόσθεσε ότι είναι λογικό να κάνουμε επιτέλους κοινές ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την ισχύ μας στην αγορά».

Σύμφωνα με το σχέδιο εγγράφου των συμπερασμάτων, το οποίο είδε η EURACTIV, οι ηγέτες της ΕΕ θα καλέσουν την Επιτροπή να επιταχύνει «τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας» προκειμένου να «μειωθούν οι τιμές εισαγωγής για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Σε μια ενεργειακή κρίση τέτοιου μεγέθους, οι λύσεις πρέπει να βρεθούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης”, σχολίασε ο ευρωβουλευτής του Renew Europe, Νικολάε Στεφανούτα.

Τεχνικά «δύσκολο» προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες

Οι ειδικοί, ωστόσο, είναι επικριτικοί ως προς την επιτυχία αυτής της νέας προσέγγισης που αποσκοπεί στην εξίσωση του κόστους της ενεργειακής κρίσης μεταξύ των συμμάχων – ειδικά όσον αφορά τις ΗΠΑ, οι οποίες θα πρέπει να πειστούν να παρέμβουν στη δική τους αγορά.

«Μοιάζει αδύνατο», εξήγησε ο Τιερί Μπρος, ειδικός σε θέματα φυσικού αερίου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sciences Po. «Ορισμένα είναι ιδιωτικά συμβόλαια και δεν ξέρω πώς μπορείτε να το επιβάλλετε αυτό αν δεν υπάρχει στο συμβόλαιο», δήλωσε στη EURACTIV.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ