Σε άλλες πόλεις και σε άλλες χώρες γιόρτασαν τα Χριστούγεννα του 2019 ή και την έλευση του 2020 περίπου 11.000 ταξιδιώτες από τη Μακεδονία και τη Θράκη, οι οποίοι επέλεξαν οργανωμένα ταξίδια μέσω των ταξιδιωτικών πρακτορείων της Βόρειας Ελλάδας, για να δώσουν άλλο τόνο στις γιορτές. Τα οδικά ταξίδια κυριάρχησαν έναντι των αεροπορικών και οι ταξιδιώτες ζήτησαν ταξιδιωτικά “πακέτα” λιγότερων ημερών για λόγους οικονομίας. Ελάχιστο κατεγράφη το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών από τη Βόρεια Ελλάδα για προορισμούς που έχουν συνδεθεί με τη χειμερινή γιορτινή περίοδο, αλλά στοιχίζουν αρκετά, όπως το …επίσημο σπίτι του Αη-Βασίλη, το παγωμένο Ροβανιέμι.

Πάντως, κόντρα στα συνηθισμένα για την περίοδο των εορτών, αλλά και στη διαφαινόμενη τάση για φθηνότερα “πακέτα”, αρκετοί ήταν αυτοί που επέλεξαν μακρινούς εξωτικούς προορισμούς, χωρίς χιόνι και Αη-Βασίληδες, για να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου με …ηλιοθεραπεία και βουτιές, αντί να αναζητήσουν το χιόνι, τη θαλπωρή του τζακιού ή τις συγκινήσεις που προσφέρουν οι πίστες των χειμερινών σπορ.

Κυρίως οδικά ταξίδια και ολιγοήμερα “πακέτα” -Ποια ήταν η εικόνα πριν από την κρίση

Την εικόνα περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Βύρων Θεολόγης: “Στις γιορτές του 2019-2020 ήμασταν στα επίπεδα του 2018-2019, με πολύ μικρή άνοδο, την οποία αποδίδουμε στη βελτίωση της ψυχολογίας των πολιτών. Βέβαια, τα πακέτα πέντε ημερών έγιναν μετά την κρίση πακέτα των τεσσάρων και τα πακέτα των τεσσάρων έγιναν των τριών, αλλά πλέον βλέπουμε ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να επιτρέπουν στον εαυτό τους ένα ταξίδι τον χρόνο”.

Όπως λέει, μεγάλη άνοδος σημειώθηκε στα οδικά ταξίδια προς Πράγα, Βουδαπέστη, Σόφια και Βελιγράδι, καθώς “αφενός είναι πραγματικά φθηνά και αφετέρου κάποια από τα ξενοδοχεία στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης εκτός από πρωινό προσφέρουν και ένα ακόμη γεύμα”. Για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προσθέτει, στο σύνολο των 11.000 ταξιδιωτών, το 60% επέλεξε οδικά ταξίδια μέσω των ταξιδιωτικών πρακτορείων της Βόρειας Ελλάδας και το 40% αεροπορικά.

Ποια ήταν η εικόνα πριν από την κρίση; “Πολύ καλύτερη! Τέτοιες ημέρες πριν από την κρίση είχαμε περίπου 22.000 ταξιδιώτες, ενώ και η αναλογία αεροπορικών-οδικών ταξιδιών ήταν η αντίστροφη σε σχέση με σήμερα, δηλαδή 70% αεροπορικά και 30% οδικά. Προ κρίσης, νοικιάζαμε για τις γιορτές ολόκληρα αεροσκάφη, τώρα πια μισθώνουμε λίγες θέσεις” επισημαίνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ