Στα συγκεκριμένα νησιά βέβαια, και ειδικότερα σε Κω και Λέρο ο αριθμός των φιλοξενούμενων ποτέ δεν ξεπέρασε τους 3.000 ανθρώπους -σε αντίθεση με τη Σάμο όπου ξεπερνά τους 6.000-, τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται, ενώ γίνονται αμείλικτα αν συνυπολογίσουμε ότι η ΒΙΑΛ, με ονομαστική χωρητικότητα τα 1.200 άτομα, κατά τη φάση κατασκευής κόστισε στο ελληνικό δημόσιο λιγότερο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.«Σας υποβάλλουμε το Τεχνικό Δελτίο Εργου με τίτλο: “Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του Ν. 4375/2016 στα νησιά Σάμο προτεινόμενου προϋπολογισμού 132.680.000,00€ για την ένταξή του στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης έχει υποβάλει στην Ε.Ε. αίτημα χρηματοδότησης του έργου μέσω της Assistance του Asylum, Migration and Integration Fund» αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Μάλιστα το υπουργείο επικαλείται και σχετικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του έργου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης του ανωτέρω αιτήματος χρηματοδότησης, προτείνεται η προσωρινή ένταξη του έργου στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να εκκινήσει άμεσα η κατασκευή της Δομής.Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης μέσω της Emergency Assistance του Asylum, Migration and Integration Fund, το εν λόγω Ταμείο θα καλύψει τις δαπάνες του έργου» αναφέρει ο κ. Μηταράκης, χωρίς πάντως να δίνει διαβεβαιώσεις για την αποδοχή του αιτήματος και ας είναι πρόσφατη η κριτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αρμόδιων οργάνων της στα σχέδια περί κλειστών δομών που αρχικά ετοίμαζε το υπουργείο και στη συνέχεια αναγκάστηκε να τα μαζέψει, υπό τον φόβο ακριβώς της διακοπής χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα και με αφορμή τους υπολογισμούς του κόστους ανά ωφελούμενο, το υπουργείο είχε σπεύσει να απαντήσει ότι αυτό ανέρχεται στα 2.466 ευρώ για τη Σιντική Σερρών και στα 2.904 ευρώ ανά ωφελούμενο για τη δομή της Μαλακάσας.

Ποσά που αν θεωρηθούν ότι είναι ανάλογα και για τα νησιωτικά ΚΥΤ σε Σάμο, Λέρο και Κω, τότε πιθανότατα μιλάμε για δομές που συνολικά μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 50.000 ανθρώπους. Εντελώς αναντίστοιχα μεγέθη με τις προσφυγικές ροές που έχουν μειωθεί κατά 90% σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού.Το Υπουργείο επιμένει ότι «το παράλληλο αίτημα προς τα Ευρωπαϊκά ταμεία θα τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης Οπότε τα ποσά δεν θα αφαιρεθούν από τον Κρατικό προϋπολογισμό».

Δεν αρνείται δηλαδή ότι το ποσό είναι τεράστιο αλλά δηλώνει αισιοδοξία ότι το κόστος πιθανόν να καλύψει η Ευρώπη η οποία βέβαια διαφωνεί με τέτοιου είδους σχεδιασμό (κλειστές δομές)

Σε σχετική του ανακοίνωση το Υπουργείο κάνει λόγο «για παρεμβάσεις με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά και την Ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και την προετοιμασία ενόψει του καλοκαιριού και της αύξησης των ροών αλλά και την πιθανή την έξαρση της πανδημίας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ