Ανησυχία έχει προκαλέσει η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη «νόσο Χ» με το εφιαλτικό σενάριο για νέα πανδημία, ενώ ακόμα δεν έχει τελειώσει ολοκληρωτικά η περιπέτεια με τον κορωνοϊό. Ακόμα, δε, μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με ειδικούς, όπως ο Νίκος Τζανάκης και ο Γκίκας Μαγιορκίνης που μίλησαν στο ygeiamou.gr, υπάρχουν τέσσερις λόγοι που μπορεί να «στρώσουν το έδαφος» σε μια νέα πανδημίαΑπό την πλευρά του ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει ότι το σενάριο για τη «νόσο Χ» επινοήθηκε από τον ΠΟΥ το 2018 για να προετοιμάσει με υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές. «Δεν γνωρίζει κανείς εάν θα είναι πανδημία από ιό, βακτήριο ή μύκητα, ποια δηλαδή θα είναι η πηγή από την οποία θα προέλθει, αλλά μετά την πανδημία του κορωνοϊού εκτιμήθηκε ότι η θνησιμότητά της άγνωστης νόσου θα είναι 70% μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή της covid», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης.

Όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, εκπρόσωποι της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας εικάζουν πως η επόμενη ασθένεια «Χ» θα είναι ζωονόσος, δηλαδή θα προέρχεται από άγρια ή οικόσιτα ζώα και έπειτα θα περάσει και στους ανθρώπους. Από τις πιθανότητες δεν εξαιρείται, όμως, και η κυκλοφορία ενός «κατασκευασμένου» ιού. Ανοιχτό έχει μείνει και το ενδεχόμενο επανεμφάνισης ιών «ζόμπι», παγιδευμένων επί δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες σε παγετώνες που σταδιακά λιώνουν λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.Στο ερώτημα, δε, αν μια νέα πανδημία μπορεί να ξεσπάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Γκίκας Μαγιορκίνης διακρίνει τρεις συνθήκες που ευνοούν μια τέτοια εκδοχή: «Το πρώτο είναι η μεγαλύτερη κινητικότητα του πληθυσμού. Δεύτερον γίνονται πολλά ταξίδια, άρα υπάρχει μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα. Επίσης, πολύ σημαντικό ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι περισσότερο ευάλωτος σε σχέση με παλαιότερα, καθώς το ποσοστό του γηρασμένου πληθυσμού αυξάνεται».

Ο Νίκος Τζανάκης προσθέτει στη συζήτηση αυτή έναν τέταρτο παράγοντα που είναι το γεγονός ότι λιγοστεύουν τα οικονομικά μέσα για συστήματα ασφαλείας και θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. «Οι μαζικές μετακινήσεις από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη είναι ικανές αστραπιαία να προκαλέσουν μια πανδημία», αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και προσθέτει ως επιβαρυντικό παράγοντα τις ανισότητες στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και τα λιγοστά μέτρα σε τρίτες χώρες του κόσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ