Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Ανησυχούν οι ειδικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους οι ειδικοί μετά τον εντοπισμό 108 μεταλλαγμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, που σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Το κυρίαρχο ερώτημα, πλέον, είναι, εάν τα εμβόλια καλύπτουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, ενώ επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αποτελεσματικότητα τους απέναντι στον μεταλλαγμένο στέλεχος της Νοτίου Αφρικής μόλις που ξεπερνά το 50%.

Ανήσυχος για τις επιπτώσεις της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εμφανίστηκε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος παραδέχθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη». Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, εξηγώντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής «υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα». Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα συνολικά 173 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, εκ των οποίων 107 ήταν σημερινά. Ο κ. Γώγος τόνισε ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από τη βρετανική. «Μας απασχολεί πολύ γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ