Νέα σιδηροδρομική αναστάτωση επικρατεί στην Ισπανία, καθώς μόλις 12 ώρες μετά την πολύνεκρη σύγκρουση τρένων στο Τολέδο, μια εμπορική αμαξοστοιχία συντήρησης εκτροχιάστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα κοντά στον σταθμό Padre Pío-Palmete στη Σεβίλλη. Σύμφωνα με τους επίσημους φορείς Adif και Renfe, δεν υπήρξαν τραυματισμοί καθώς τα βαγόνια ήταν κενά, ωστόσο το περιστατικό προκάλεσε την άμεση αναστολή της προαστιακής γραμμής C4.

Την ίδια στιγμή, η οργή των πολιτών ξεχειλίζει, με περισσότερους από 1.000 διαδηλωτές να συγκεντρώνονται έξω από το Υπουργείο Μεταφορών στη Μαδρίτη απαιτώντας την παραίτηση του υπουργού Όσκαρ Πουέντε. Η κινητοποίηση σημαδεύτηκε από επεισόδια με την αστυνομία, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν συλλήψεις.

Στο μικροσκόπιο των αρχών για το πρώτο πολύνεκρο δυστύχημα βρίσκονται πλέον τρία ηχητικά αποσπάσματα από συνομιλίες που δημοσιοποίησαν ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Όπως αποκαλύπτεται, το κέντρο ελέγχου στη Μαδρίτη έδωσε εντολή στην αμαξοστοιχία AVE της Renfe να συνεχίσει κανονικά την πορεία της παρά τη βλάβη στο σύστημα ασφαλείας, αγνοώντας το πρωτόκολλο που επέβαλε όριο ταχύτητας 40 χλμ/ώρα με οπτική επαφή. Παρά το γεγονός ότι η μηχανοδηγός του ιδιωτικού τρένου Iryo είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι παρέμενε ακινητοποιημένη στις ράγες, το κέντρο ελέγχου δεν έδωσε ποτέ εντολή επιβράδυνσης στο AVE, οδηγώντας στη μοιραία σύγκρουση.