Μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των «Μακεδόνων», όπως τους αποκαλεί, εκδηλώθηκε από την ανακάλυψη του εγγράφου της αυστραλιανής πρεσβείας στο Βελιγράδι από το 1998, το οποίο χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία», παραθέτοντας ενδιαφέρουσα περιγραφή για την προέλευσή του, γράφει η εφημερίδα novamakedonija.
Στο επίσημο έγγραφο, μόνο στην αρχή χρησιμοποιείται ο όρος πΓΔΜ, ενώ τότε η χώρα αναφέρεται ως Μακεδονία. Παρέχει επίσης γενικά στοιχεία σχετικά με τη γεωγραφική θέση, την πολιτική και οικονομική κατάσταση, καθώς και τον πληθυσμό στην πΓΔΜ. Αλλά η εξήγηση για την προέλευση του ονόματος του κράτους προσέλκυσε τη μεγαλύτερη προσοχή.Λίγες ώρες νωρίτερα, η ίδια εφημερίδα ανέλυε τους λόγους για τους οποίους η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι δεσμευτική για τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι νομικά μη δεσμευτική για τη «Μακεδονία», καθώς δεν αναφέρεται πουθενά ως συμβαλλόμενο μέρος, κάτι που δεν συνέβαινε με την Ενδιάμεση Συμφωνία που υπέγραψε η χώρα με την Ελλάδα, γράφει η novamakedonija.

Συγκεκριμένα, στην Ενδιάμεση Συμφωνία που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 1995 στη Νέα Υόρκη, η Ελλάδα και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αναφέρονται σαφώς ως υπογράφουσες χώρες του εγγράφου.

Ωστόσο, στο προοίμιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκτός από την Ελληνική Δημοκρατία, δεν υπάρχει άλλη χώρα με την οποία συνήφθη η συμφωνία, η οποία είναι εκτός όλων των διεθνών νομικών κανόνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ