Το Ισραήλ αποκαλεί την καταστροφική επίθεση της Χαμάς της περασμένης εβδομάδας τη στιγμή της 11ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο όπως επισημαίνει το Reuters, o μυστικός εγκέφαλος πίσω από την επίθεση, ο Παλαιστίνιος μαχητής Μοχάμεντ Ντέιφ, την αποκαλεί πλημμύρα Al Aqsa.
Η φράση που χρησιμοποίησε ο πιο καταζητούμενος άνδρας του Ισραήλ σε ηχητική κασέτα που μεταδόθηκε καθώς η Χαμάς εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες από τη λωρίδα της Γάζας το Σάββατο σηματοδότησε ότι η επίθεση ήταν ανταπόδοση για τις ισραηλινές επιδρομές στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ.Το Ισραήλ δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι σκότωσε τουλάχιστον 1.000 Παλαιστίνιους ένοπλους που διείσδυσαν από τη Γάζα.

Ένας επιζών από επτά ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας, η πιο πρόσφατη το 2021, ο Ντέιφ σπάνια μιλάει και δεν εμφανίζεται ποτέ δημόσια. Έτσι, όταν το τηλεοπτικό κανάλι της Χαμάς ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να μιλήσει το Σάββατο, οι Παλαιστίνιοι γνώριζαν ότι κάτι σημαντικό συνέβαινε.Το πού βρίσκεται ο Ντέιφ είναι άγνωστο, αν και είναι πιθανότατα στη Γάζα στον λαβύρινθο των τούνελ κάτω από τον θύλακα. Πηγή ασφαλείας του Ισραήλ είπε ότι ο Ντέιφ συμμετείχε άμεσα στο σχεδιασμό και τις επιχειρησιακές πτυχές της επίθεσης.

Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι ένα από τα σπίτια που έπληξαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα ανήκε στον πατέρα του Ντέιφ. Ο αδερφός του Ντέιφ και δύο άλλα μέλη της οικογένειας σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις πηγές.Για περισσότερο από ένα χρόνο, υπάρχει αναταραχή στη Δυτική Όχθη, μια περιοχή μήκους περίπου 100 km (60 μίλια) και πλάτους 50 km που βρίσκεται στο επίκεντρο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης από τότε που καταλήφθηκε από το Ισραήλ το 1967.

Ο Ντέιφ είπε ότι η Χαμάς είχε προτρέψει τη διεθνή κοινότητα να βάλει τέλος στα «εγκλήματα της κατοχής», αλλά το Ισραήλ ενέτεινε την προκλητικότητα του. Είπε επίσης ότι η Χαμάς είχε στο παρελθόν ζητήσει από το Ισραήλ μια ανθρωπιστική συμφωνία για την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, αλλά αυτό απορρίφθηκε.

«Υπό το φως του οργίου της κατοχής και της άρνησης των διεθνών νόμων και ψηφισμάτων, και υπό το φως της αμερικανικής και δυτικής υποστήριξης και της διεθνούς σιωπής, αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά», είπε.

Γεννημένος ως Mohammad Masri το 1965 στον Καταυλισμό Προσφύγων Khan Yunis που δημιουργήθηκε μετά τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, ο μαχητικός ηγέτης έγινε γνωστός ως Mohammed Deif μετά την προσχώρησή του στη Χαμάς κατά την πρώτη Ιντιφάντα, ή Παλαιστινιακή εξέγερση, που ξεκίνησε το 1987.

Συνελήφθη από το Ισραήλ το 1989 και πέρασε περίπου 16 μήνες υπό κράτηση, είπε πηγή της Χαμάς.

Ο Ντέιφ απέκτησε πτυχίο επιστήμης από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο στη Γάζα, όπου σπούδασε φυσική, χημεία και βιολογία. Επέδειξε μια συγγένεια για τις τέχνες, επικεφαλής της επιτροπής ψυχαγωγίας του πανεπιστημίου και παίζοντας στη σκηνή σε κωμωδίες.

Ανεβαίνοντας στις τάξεις της Χαμάς, ο Ντέιφ ανέπτυξε το δίκτυο σηράγγων της ομάδας και την τεχνογνωσία της στην κατασκευή βομβών. Είναι στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων του Ισραήλ για δεκαετίες, θεωρούμενος προσωπικά υπεύθυνος για τους θανάτους δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Για τον Ντέιφ, η παραμονή στη σκιά ήταν θέμα ζωής ή θανάτου. Πηγές της Χαμάς ανέφεραν ότι έχασε ένα μάτι και τραυματίστηκε σοβαρά στο ένα πόδι σε μία από τις απόπειρες δολοφονίας του Ισραήλ.

Η σύζυγός του, ο 7 μηνών γιος του και η 3χρονη κόρη του σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το 2014.

Η επιβίωσή του ενώ διοικούσε την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς του έχει κερδίσει την ιδιότητα του παλαιστινιακού λαϊκού ήρωα. Στα βίντεο είναι μασκοφόρος ή απλώς φαίνεται μια σκιά του. Δεν χρησιμοποιεί σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, όπως έξυπνα τηλέφωνα, είπε μια πηγή κοντά στη Χαμάς.

“Είναι άπιαστος. Είναι ο άνθρωπος στη σκιά.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ