Ο πρωθυπουργός, επέλεξε να δώσει την συνέντευξη, την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της εστίασης, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν ξανά τα δημοτικά σχολεία, οι παιδικοί και βρεφονηπιακού σταθμοί.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το τι ακριβώς συνέβη με τον φράχτη του Έβρο. «Εκτιμώ ότι δεν συνέβη τίποτα που να δικαιολογεί τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν στα social media και εκμεταλλεύτηκε η αντιπολίτευση υιοθετώντας ακροδεξιές ρητορικές. Η κοίτη του Έβρου μετακινείται, υπάρχουν εδάφη ανατολικά του Έβρου που ανήκουν στην Ελλάδα και δυτικά του Έβρου που ανήκουν στην Τουρκία. Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και πάντα διευθετούνταν με τεχνικά μέσα. Σε ερώτηση αν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικά εδάφη απάντησε «όχι, όχι». Ο πρωθυπουργός απέδωσε τα όσα ακούστηκαν σε εκνευρισμό της Τουρκίας από το χτίσιμο του φράχτη και διεμήνυσε ότι ο φράχτης θα γίνει. «Δεν συνέβη κάτι αξιοσημείωτο στην κοίτη του Έβρου. Η κοίτη του Έβρου παίζει παιχνίδια, μετακινείται, η συνοριακή γραμμή όμως δεν μετακινείται. Δεν είναι μια συνοριακή διαφορά

«Νομίζω ότι υπάρχει μια νευρικότητα από πλευράς  Τουρκίας σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει τον φράχτη στις Καστανιές και να χτίσει και ένα νέο φράχτη στο τμήμα των Φερών εκεί δηλαδή που δεν είναι το όριο με την Τουρκία ο ίδιος ο ποταμός.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε, θα το κάνουμε, όπως το κάναμε ήδη στο βόρειο τμήμα.

Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία με ρηματική διακοίνωση ότι θα το κάνουμε και το κάνουμε για να σας το εξηγήσω και λίγο τεχνικά θα τον κατασκευάσουμε λίγο εντός του ελληνικού εδάφους, όπως έγινε ακριβώς και με το φράχτη στις Καστανιές.

Για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το που μπαίνει ο φράχτης χωρίς να σημαίνει ότι απεμπολούμε, προσοχή, το έδαφος που μεσολαβεί μεταξύ του φράχτη και της συνοριακής γραμμής, για να μπορούμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα»…

, είπε χαρακτηριστικά.Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το αν σκέπτεται εκλογές ή ανασχηματισμό απάντησε: «Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές». Το εθνικό κεφάλαιο που διαθέτω σκοπεύω να το αξιοποιήσω για το καλό της χώρας, όχι να το σπαταλήσω. Και θα κριθώ στο τέλος της τετραετίας» απάντησε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε ότι στην αρχή της επιδημίας υπήρχε ένα δίλημμα μεταξύ προστασίας της υγείας και οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα» καθώς «όσο πιο γρήγορα προστατευθεί η δημόσια υγεία τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει η ανάκαμψη», όπως είπε. Ερωτηθείς για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πήρε την απόφαση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι σταδιακά «θα φτιάξουμε ένα νέο σύστημα υγείας, ένα ΝΕΣΥ» και υπογράμμισε ότι αποδείχθηκε πόσο μεγάλη παρακαταθήκη είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σημείωσε ότι αυτό που ανακτήσαμε αυτήν την περίοδο, είναι η εμπιστοσύνη. «Για πρώτη φορά δεν ακούσαμε αυτήν την κουβέντα: «πού είναι το κράτος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Το κράτος ήταν εδώ και μερικές φορές εξέπληξε με την ταχύτητα του και την αποτελεσματικότητά του, όπως για παράδειγμα στην ψηφιακή μετάβαση η οποία έγινε».

Μιλώντας για τον τουρισμό είπε ότι θα αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά από τις 15 Ιουνίου, από την 1 Ιουλίου θα έχουμε και απευθείας πτήσεις στα νησιά μας. «Ήδη σε 1.300 δειγματοληπτικά τεστ που κάναμε από αφίξεις στο εξωτερικό αυτή την εβδομάδα δεν είχαμε ούτε ένα θετικό κρούσμα» σημείωσε. Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε «στην αρχή της επιδημίας φαινόταν να τίθεται ένα δίλημμα μεταξύ της προστασίας της υγείας και της ανάπτυξης. Είναι ψεύτικο το δίλημμα, αντίστροφα δουλεύει η εξίσωση. Όσο πιο γρήγορα προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ανάπτυξη την επόμενη ημέρα».
«Το δεύτερο κύμα, εφόσον έρθει, θα είναι διαφορετικό»
O Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι αμφιταλαντεύθηκε για μία ημέρα για το lockdown. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν το Lockdown γινόταν δύο εβδομάδες αργότερα, θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα θύματα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι σήμερα υπάρχει η ικανοποίηση ότι άξιζε τον κόπο, σώθηκαν ζωές από αυτήν την υπόθεση».

«Το δεύτερο κύμα, εφόσον έρθει, θα είναι διαφορετικό», εξήγησε ο πρωθυπουργός, γιατί οι πολίτες είναι πολύ πιο εκπαιδευμένοι, γιατί το σύστημα υγείας είναι πιο έτοιμο, γιατί θα έχουμε καλύτερα φαρμακευτικά πρωτόκολλα και γιατί η πολιτεία θα μπορεί να παρεμβαίνει πιο «έξυπνα» και στοχευμένα, αν για παράδειγμα χρειαστεί να κάνουμε κάποιο νέο lockdown. Να μην είναι οριζόντια τα μέτρα αλλά στοχευμένα.
Ο Τσιόδρας θα παραμείνει σύμβουλός μου»
«Ο Σωτήρης θα παραμείνει σύμβουλός μου και μάλιστα στενότατος. Δεν έχει λόγο τώρα να προβαίνει σε συνεχείς ενημερώσεις, αλλά σύμβουλός μου θα παραμείνει», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός. Στο ερώτημα «ποια ήταν η στιγμή που καταλάβατε ότι το κακό θα χτυπήσει και την δική μας πόρτα και διαλέξατε τον Σωτήρη Τσιόδρα για την υπόθεση αυτή», απάντησε:

«Ο Σωτήρης ήταν από νωρίς βέβαιος πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, ειδικά μετά τα περιστατικά στην Ιταλία. Από τον Ιανουάριο παρακολουθήσαμε την κατάσταση στην Κίνα. Και όταν είδαμε τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία, καταλάβαμε πως μια ανοιχτή Ελλάδα δεν θα ήταν νησίδα ασφαλείας. Ακυρώσαμε τα καρναβάλια, πριν καν υπάρξουν τα πρώτα κρούσματα. Πήρα την απόφαση να κάνουμε αμέσως το lockdown. Είμαι απολύτως βέβαιος πως εάν το είχαμε κάνει δύο εβδομάδες αργότερα, τότε θα είχαμε πολλά περισσότερα θύματα. Αμφιταλαντεύτηκα μία ημέρα. Ήταν σαφές ότι θα πηγαίναμε σε lockdown και προτίμησα να το κάνουμε άμεσα. Η κοινωνία συμπαρατάχθηκε μαζί μας, το πήραμε πατριωτικά. Για πρώτη φορά έχουμε τόσο καλά δημοσιεύματα από το εξωτερικό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ