Μητσοτάκης στην ΕΡΤ – «Έρχεται ενισχυμένο Fuel Pass»
«Θα υπάρξει παρέμβαση και στη βενζίνη και θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Ο προηγούμενος τρόπος (δηλαδή το Fuel Pass) δίνει ένα περίγραμμα για το πως θα παρέμβουμε και ίσως αυτή τη φορά να είναι με πιο ενισχυμένο τρόπο, διότι αντέχουμε δημοσιονομικά. Θα είναι μία ανακούφιση για τους πολίτες ενόψει των καλοκαιριών διακοπών» δήλωσε αναφορικά με τις καλπάζουσες τιμές των καυσίμων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και για τις παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα καύσιμα.

Όπως όλα δείχνουν, ο κ. Μητσοτάκης θα προβεί σε ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα για τις νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις τιμές των καυσίμων. Τα μέτρα, κατά πληροφορίες, θα αφορούν κατά κύριο λόγο τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν διακοπές χωρίς να επωμίζονται βαρύ φορτίο λόγω των υψηλών τιμών στο ντίζελ και την αμόλυβδη.

Για τα ελληνοτουρκικά: «Δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο και το παράνομο»
Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός είπε:

«Έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερτογάν τέσσερις φορές και στα τρία χρόνια που είμαι πρωθυπουργός έχω δει πάρα πολλές διακυμάνσεις της έντασης. Είμαι πια αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».Όπως είπε, «η Ελλάδα θέλει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, ωστόσο δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Οι Έλληνες να αισθάνονται ασφαλείς. Η χώρα εκτός από την αποτρεπτική ικανότητα, έχει και πολύ ισχυρούς συμμάχους και βρίσκεται μέσα σε ένα πλαίσιο χωρών που θεωρούν ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται με τη βία και ότι οι διάφορες πρέπει να λύνονται με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Για το εάν θα ξανασυναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν
Ερωτηθείς εάν ο ίδιος επιθυμεί να ξανασυναντηθεί μετά το «Mitsotakis yok» (σ.σ. «Δεν υπάρχει για μένα Μητσοτάκης») που είχε πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Τα ίδια είχε πει ο Ερντογάν και μετά τα περιστατικά στον Έβρο. Νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε. Όπως είπα και στον ίδιο τον πρόεδρο Ερτογάν πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφωνιών. Διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε και οι αιτιάσεις της Τουρκίας όπως εκφράστηκαν τις τελευταίες επιστολές στον ΟΗΕ είναι εντελώς παράλογες που εγείρουν θέματα για την κυριαρχία των νησιών».

Για τις διακυμάνσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα αυτών των διακυμάνσεων στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Είχαμε περιόδους μεγάλης έντασης, ξεκινώντας με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού στον Έβρο, τον Μάρτιο του 2020. Τα γεγονότα στο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2020. Είχαμε και περιόδους με μικρότερη ένταση και στο πεδίο αλλά και λιγότερες φραστικές εξάρσεις. Κατά συνέπεια είμαι πια αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ