Πολύ ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξη του στη Downing Street. Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη, τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτόν η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.Ο κ. Μητσοτάκης είπε στον Μπόρις Τζόνσον: “Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις.Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναχρονιστική την γενική προσέγγιση ότι: « αυτά τα μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο επειδή βρίσκονται εκεί για πολύ καιρό» και υπενθύμισε ότι τα γλυπτά βρίσκονται τη Γηραιά Αλβιόνα επειδή εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν.

«Και δεν μου αρέσει να μιλάω για την επιστροφή των γλυπτών, μου αρέσει να μιλάω για την επανένωσή τους». Ενθάρρυνε δε τους παρουσιαστές του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου, να κάνουν μια από τις εκπομπές τους στο Μουσείο της Ακρόπολης: «θα είχατε την ευκαιρία να δείτε το μισό τμήμα της ζωφόρου -αυτό που δείχνετε- σε ένα υπέροχο, σύγχρονο μουσείο ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη».Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Αυτό συνηγορεί υπερ της θέσης μας για την επανένωση των γλυπτών και θα αυτό το ζήτημα θα θέσω στον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε και την πρόταση που έχει επεξεργαστεί η Αθήνα προκειμένου να κατοχυρώσει τη θετική ανταπόκριση του Βρετανού Πρωθυπουργού: «αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι βέβαια μια διευθέτηση διά της οποίας θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής». Συμπλήρωσε δε, με νόημα: «Οπότε, αν υπάρχει θέληση, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ