«Ξεπεράσαμε το σκόπελο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς χωρίς αναταράξεις και σε αυτό βοήθησε και η πολιτική απόφαση, διότι πολιτική απόφαση ήταν, για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου να επανέλθουμε σε όλη τη χώρα σε ένα αυστηρότερο καθεστώς lockdown από αυτό που είχαν εισηγηθεί οι ειδικοί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια.

«Εκτάκτως η Πολιτική Προστασία διατηρεί σε τοπικό επίπεδο αν δει κάποια έξαρση της πανδημίας να επιβάλει γρήγορα τοπικά περιοριστικά μέτρα», τόνισε.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση του ΕΣΥ ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Θέλω να θυμίσω στην αξιωματική αντιπολίτευση πως όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου παραλάβαμε 557 κρεβάτια ΜΕΘ. Θέλω να θυμίσω επίσης ότι κάθε χειμώνα όταν είχαμε την εποχική γρίπη είχαμε αναμονές στις Εντατικές που έφταναν και τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε στη διάθεση μας 1295 μονάδες εντατικής θεραπείας, εκτιμούμε ότι θα προστεθούν 150 τους επόμενους δύο μήνες. Και σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος που ήταν να συζητάμε για χαλάρωση των μέτρων μόνο από τη στιγμή που έχει επιτευχθεί η μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «η οικονομία δοκιμάζεται» και εξήγησε πως «για να χρηματοδοτούμε την Υγεία, χρειάζεται και μια υγιής οικονομία». Κατέστησε σαφές πως «κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» είπε και εξήγησε: «Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. Δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

Σε σχέση με το click away ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Το click away ή παράδοση εκτός δούλεψε. Ανακούφισε σημαντικά το εμπόριο. Προφανώς και δεν μπορεί να αποτελεί υποκατάστατο για το πλήρες άνοιγμα της αγοράς. Όμως για μία σειρά κλάδων δούλεψε, λιγότερο για άλλους κλάδους όπως η ένδυση και η υπόδηση και όλα αυτά θα τα λάβουμε υπόψιν μας και σε συνεννόηση με τους ειδικούς θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για το πως μπορούμε σταδιακά να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι έτοιμη εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση να υλοποιήσει αυτή την πολιτική από τη Δευτέρα.

Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας. Κάθε άνοιγμα της δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για μία αύξηση των κρουσμάτων. Όσο αυτή η αύξηση είναι λελογισμένη και ελεγχόμενη είναι κάτι που μπορούμε να την αντέξουμε».

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και νέα οικονομική στήριξη σε όσους πλήττονται από την πανδημία λέγοντας πως «η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για το μήνα Φεβρουάριο» αλλά και πως «επεκτείνονται για δυο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει».
Το κακό δεν πρόκειται να περάσει αν δεν κάνουμε κάτι εμείς γι’ αυτό», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Αν η κυβέρνηση, που έχει την κύρια ευθύνη για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται, δεν συνειδητοποιήσει πόσο κόστισαν σε ζωές οι ιδεοληψίες που την καθοδηγούν, η αλαζονεία της εξουσίας που τη διακρίνει, η άρνησή της να ακούσει, να συζητήσει, να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας, των γιατρών, της αντιπολίτευσης, και όσων δίνουν τη μάχη της ζωής. Δεν πρόκειται να πάμε καλύτερα».

Εάν η βασική σας διαπίστωση είναι πόσο επιτυχημένη ήταν η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, δεν μπορούμε να βρούμε μια κοινή βάση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Θα προσπαθήσω να γίνω πιο συγκεκριμένος. Η χώρα βρίσκεται 2,5 μήνες σε γενικό lockdown. Μέσα σε αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας. 4.500 οικογένειες θρηνούν τον άνθρωπό τους. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θρηνούν τον πατέρα, τη μητέρα, τη γιαγιά, τον παππού, τον συγγενή. Είναι συγκλονιστικό! Και τι κάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση; Αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει την ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, να βάλει φραγμούς στην πανδημία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές. Για να μας πει ότι τα έχουμε πάει καλά. Θα σας το πω ακόμα μια φορά κ. Μητσοτάκη: Οι νεκροί δεν είναι στατιστική. Είναι άνθρωποι».

«Δεν εννοείτε να απομακρυνθείτε από την παγίδα αυταρέσκειας και αυτοϊκανοποίησης, στην οποία έχετε πέσει κι εσείς και η κυβέρνησή σας. Και στην οποία σας βυθίζουν όλο και πιο πολύ όσοι θέλουν να σας κρατούν εξαρτημένο από την επικοινωνιακή τους προστασία. Δεν εννοείτε να κατανοήσετε, ότι για να διορθώσετε πράγματα, πρέπει να παραδεχτείτε λάθη και παραλείψεις. Για σας όμως τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει αυτή η τακτική. Δεν έχετε κάνει λάθη. Υπάρχουν ευθύνες όλων των άλλων και όχι δικές σας», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ