Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει την τεταμένη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις, αυτήν την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία.

Στη συνάντηση που θα έχουν στην Κορσική, στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Νότου (MED7), ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των Μirage 2000 ώστε και τα 44 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση, την πιστοποίηση των γαλλικών πυραύλων Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 και φυσικά τα Rafale. Αν δεν προχωρήσουν οι συζητήσεις με τη Γαλλία, η Ελλάδα εξετάζει προτάσεις από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, ακόμα και τις ΗΠΑ.

Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7) που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020 στην Κορσική. Παρόντες θα είναι επίσης οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Όλα δείχνουν ότι είναι πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι, για την αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα έχει το απόγευμα της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου 2020 και δεύτερη επικοινωνία, μέσα σε λίγα 24ωρα, με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί με αντικείμενο τα εξοπλιστικά. Αναμένεται να συζητήσουν και να οριστικοποιήσουν τη λίστα των εξοπλισμών την οποία θα συζητήσουν ο Μητσοτάκης με τον Μακρόν στην Κορσική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συνεχής ανταλλαγή εγγράφων για το περιεχόμενο αυτής της συνεργασίας, αλλά και την αγορά 18 Rafale και άλλου αμυντικού εξοπλισμού από τη Γαλλία. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εκτιμά ότι η συμφωνία αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, ενισχύοντας ουσιαστικά την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας, στέλνοντας παράλληλα ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ