Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει δίκαιη και αυστηρή πολιτική για το μεταναστευτικό με πολιτική εντός του νόμου αλλά και αδιαπραγμάτευτη για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του σε ομιλία για το μεταναστευτικό στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όπως τόνισε, όμως, «δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα αλλά κανόνες, ανθρωπιά δίπλα στην ευταξία. Και αυτό κάναμε και το 2020 απέναντι στην εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης. Το ίδιο κάνουμε και στην επικίνδυνη εκδοχή του λαϊκισμού που αποδίδει κάθε κακό στην κοινωνία στον ανώνυμο ξένο».Κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν ανθρώπινα δράματα για να επιτεθούν συλλήβδην στην ΕΕ, τη Frontex και την κυβέρνηση ενώ δεν δίστασν ακόμα να κατασκευάσουν τραγωδίες για να αποδειχθεί μετά ότι εξυπηρετούσαν τα σχέδια των λαθροδιακινητών» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε ότι «η εφαρμογή της νεάς συμφωνίας για το μεταναστευτικό θα δοκιμάσει την αξιοπιστία της ΕΕ».

Όσον αφορά το 2023 ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «μας αφήνει με μια επιτυχημένη μεταναστευτική πολιτική, Οι ροές ήταν μειωμένες και το ίδιο έχουμε δει και τους τελευταίους μήνες χάρη στην καλύτερη συνεργασιά με την Τουρκία».

«Αποδίδουμε πλέον γρήγορα και δίκαια άσυλο με τυποποιημένες διαδικασίες. Αυτό έρχεται να κουμπώσει με τη σημαντική εξέλιξη για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που βαδίζει προς την οριστική επικύρωση την άνοιξη. Δεν ήταν προφανές ότι θα μπορούσαμε να την πετύχουμε πριν από μερικούς μήνες. Δεν λύνει μεμιας μόνη της το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αλλά είναι μια αρχή. Για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αποκτούμε έναν θεσμοθετημένο μηχανισμό αλληλεγγύης αλλά και μια νομική βάση κατά της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από άλλες χώρες που μπορεί να σκέφονται ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατατρεγμένους ανθρώπους για τους δικούς τους γεωπολιτικούς σκοπούς κάτι που έχει γίνει ιστορικά και στα ελληνικά σύνορα και στα σύνορα της Λευκορωσίας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις αναφορές του στην πρόσφατη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ