Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική και Πολιτιστική ημερίδα με τίτλο «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 από την παράταξη «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική»
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική και Πολιτιστική ημερίδα με τίτλο «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821» την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» και τέλεσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής. Η ημερίδα αποτέλεσε μια από τις πολύπλευρες δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η παράταξη «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» για να τιμήσει την επέτειο στο πλαίσιο της συμμετοχής της στις επετειακές εκδηλώσεις για το 1821.
Σκοπός της επιστημονικής και πολιτιστικής ημερίδας ήταν η ανάδειξη των γεγονότων της επανάστασης του 1821 και κυρίως η ιδιαίτερη συνεισφορά των Βορειοηπειρωτών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα αλλά και η σημαντική συνεισφορά των μεγάλων Εθνικών Ευεργετών στην Ελλάδα αλλά και όλον τον κόσμο. Μέσα από την ημερίδα επιδιώχθηκε να φωτιστούν αθέατες πτυχές του Αγώνα, όχι μόνο τα πολεμικά γεγονότα αλλά και άγνωστα θέματα, όπως τα προεπαναστατικά κινήματα στην Βόρειο Ήπειρο, τα Όνειρα και οι προσδοκίες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, η πνευματική και υλική κληρονομιά των αγωνιστών της Βορείου Ηπείρου για τη σύγχρονη Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό πολιτιστικό στερέωμα, το διεθνές φιλελληνικό κίνημα, η συμβολή των Ηπειρωτών και ο ιδιαίτερος ρόλος των Τζαβελλαίων στον Αγώνα, η συνεισφορά της Εκκλησίας στην πνευματική ζωή των Ελλήνων την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ο ρόλος των Ηπειρωτισσών γυναικών, η ποίηση και η γλώσσα.
Στην έναρξη της ημερίδας απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης και ο Επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος για τα θέματα των Βορειοηπειρωτών κ. Ανδρέας Κούρτης.
Ο κ. Πατούλης εξήρε το αγωνιστικό πνεύμα των Βορειοηπειρωτών εκείνης της περιόδου, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα αποτελούν πηγή έμπνευσης για την αφοσίωσή τους στα ιδανικά της ελευθερίας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους ευεργέτες, κάνοντας λόγο για ανθρώπους που αγαπούν βαθιά τη χώρα μας, με βαθιά προσήλωση στην αξία της προσφοράς. Ο Περιφερειάρχης στο πλαίσιο της ομιλίας του ευχαρίστησε τον κ. Κούρτη για την εποικοδομητική συνεργασία τους αλλά και για την προσπάθεια που καταβάλλει για την προώθηση όλων των ζητημάτων που απασχολούν τους Βορειοηπειρώτες.
Ο Επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» κ. Ανδρέας Κούρτης, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι σκοπός της ημερίδας είναι να τιμήσει τους προγόνους, τους ήρωες, τους ευεργέτες και το λαό, να θυμίσει πτυχές της ιστορίας και να δώσει το στίγμα της κοινότητάς του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Επισήμανε την σημαντική συμβολή των Βορειοηπειρωτών στον ξεσηκωμό του γένους λέγοντας χαρακτηριστικά: «οι Ηπειρώτες πρόγονοί μας, δεν έκαναν πολεμικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Ηπείρου την εποχή εκείνη. Έκαναν όμως κάτι, μεγαλειώδες. Έναν πόλεμο μάταιο. Γνώριζαν ότι η Ήπειρος δεν θα μπορούσε να απελευθερωθεί και πολεμούσαν. Οι Φιλικοί, οι Σουλιώτες, ο Λαγουμιτζής, ο Σπυρομήλιος, ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης, οι Ευεργέτες, ο Κλήρος πολέμησαν για μία μάταια αγάπη, πρώτοι στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα».
Στην ημερίδα απεύθυναν χαιρετισμούς επίσης, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Ελευθέριος Σκιαδάς εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κα. Μαίρη Βιδάλη, ο επικεφαλής της παράταξης “ΑΤΤΙΚΗ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ” και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, κ. Νίκος Παπαδάκης, ο αντιδήμαρχος Ηλιούπολης, κ. Ιωάννης Πούλος, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ, κ. Βασίλης Γιόγιακας, ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ και πρώην Υφυπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ, κ. Αντώνης Μπέζας, ο βουλευτής στην περιφέρειας Αυλώνας στο αλβανικό κοινοβούλιο, κ. Νίκος Κουρής, η πρόεδρος του Δ.Σ του Ζαππείου Μεγάρου, κα. Χρυσάνθη Βαγενά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, κ. Χάρης Μαριόλης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών, κ. Ανάστος Δημητρόπουλος, ο απόστρατος στρατηγός Ιππικού – Τεθωρακισμένων κ. Λάμπρος Τζαβέλλας, ο σύμβουλος του γραφείου του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργος Κίκης, ο γενικός διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων «Γείτονα», κ. Ελευθέριος Γείτονας, ο επιχειρηματίας από τη Δερόπολη, κ. Κώστας Σωτήρης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου και συγγραφέας-δημοσιογράφος, κ. Παναγώτης Μπάρκας καθώς και προσωπικότητες από το χώρο της ακαδημαϊκής, διπλωματικής, επιστημονικής, επιχειρηματικής και καλλιτεχνικής ζωής της Ελλάδας και της Βορείου Ηπείρου.
Την εκδήλωση συντόνισε η Δημοσιογράφος – Παρουσιάστρια και Πολιτικός Επιστήμων κα. Άννα Τσίμου.
Ομιλητές της ημερίδας ήταν ο Πρέσβης ε.τ, κ. Παντελής Καρκαμπάσης, ο Έφεδρος Λοχαγός Πεζικού και Απόγονος 8ης Γενεάς του Πολεμάρχου Λάμπρου Τζαβέλλα, κ. Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ο Διδάκτωρ ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Ντάγιος, ο Δημοσιογράφος και Συγγραφέας, κ. Ελευθέριος Σκιαδάς, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ο Πολιτικός Επιστήμων και Συγγραφέας, κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, η Δρ. Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Συγγραφέας και Ερευνήτρια, κα. Ιωάννα Μάστορα, ο Αναπληρωτής καθηγητής ιστορικής γλωσσολογίας στο τμήμα φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Δώρης Κυριαζής, ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών, κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ο Συγγραφέας, κ. Τηλέμαχος Κώτσιας και η εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κα. Μαρία Λούλου.
Η ημερίδα πλαισιώθηκε από μουσικό αφιέρωμα με τίτλο “Μουσική μνήμη του 1821” από το πολυφωνικό συγκρότημα του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Δερόπολης “ΔΕΡΟΠΟΛΗ” υπό τον συντονισμό του υπεύθυνου του πολυφωνικού τμήματος, κ. Κώστα Κατσαβάρα. Την εκδήλωση πλαισίωσε με ζωντανή μουσική η ορχήστρα αποτελούμενη από τους: Τάσο Μαγκλάρα κλαρίνο, Βαγγέλη Χουσέ Βιολί, Νίκο Χαλκιά Λαούτο και Αλέξανδρο Μαγκλάρα Ντέφι.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στον Σουλιώτη απόστρατο στρατηγό Ιππικού – Τεθωρακισμένων, απόγονο της ηρωικής οικογένειας των Τζαβελαίων για τις μακροχρόνιες υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην πατρίδα και στον Ανδρέα Ζαρμπαλά, έναν από τους πιο σημαντικούς θεματοφύλακες των αξιών του διαχρονικού Βορειοηπειρωτικού Πολιτισμού που με το έργο του άνοιξε στους αναγνώστες και στους φίλους της ποίησης και των γραμμάτων έναν νέο και άγνωστο κόσμο της πλούσιας ψυχής του ελληνισμού εκτός Ελλάδος, που τους κάνει περήφανους για τις αξίες του τόπου τους, ενώ απονεμήθηκαν και αναμνηστικά δώρα στους ομιλητές για την τιμητική παρουσία τους.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη παράθεση μίνι γεύματος στους παρευρισκόμενους.
Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ