Με εκδηλώσεις τιμής και μνήμης θα εορταστεί και φέτος η επέτειος απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τη ναζιστική κατοχή στις 30 Οκτωβρίου.

Η ημέρα καθιερώθηκε ως τοπική γιορτή με προεδρικό διάταγμα στις 9 Μαϊου 2016, ημέρα που το 1946 συνθηκολόγησε η ναζιστική Γερμανία.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο περιλαμβάνει στις 12.30 π.μ, την απόδοση τιμών στο μνημείο της αναθεματικης πλάκας που βρίσκεται κοντά στο Βασιλικό θέατρο και στη συνέχεια τα εγκαίνια έκθεσης στο φουαγιέ του Βασιλικού θεάτρου με θέμα φωτογραφικό υλικό και τον παράνομο τύπο της κατοχικής περιόδου, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με ρεμπέτικα τραγούδια της κατοχής.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι 10 Νοεμβρίου, θα είναι επισκέψιμη από 26 Οκτωβρίου με ωράριο 11-2 το πρωί και 5-8 το απόγευμα.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής χαρακτήρισε γιορτή τιμής την ημέρα των εκδηλώσεων και κάλεσε τους πολίτες και τα σχολεία να επισκεφτούν την έκθεση.

Από την πλευρά του ο Άρης Στυλιανού πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και μέλος της οργανωτικής επιτροπής για τους εορτασμούς χαρακτήρισε πολύ σημαντική την έκθεση για τον παράνομο τύπο και όπως ανέφερε είναι χαρούμενος που το ΚΘΒΕ συμμετέχει στις εκδηλώσεις.

Ο Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος και επίσης μέλος της οργανωτικής επιτροπής τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη υπέστη μεγάλα δεινά από τη ναζιστική κατοχή με χιλιάδες νεκρούς από πείνα και βασανιστήρια, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες μέλη της εβραϊκής κοινότητας. Τόνισε ότι η είσοδος στην πόλη των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, που μπήκαν στην πόλη και την απελευθέρωσαν απέτρεψαν και σημαντικές καταστροφές υποδομών της πόλης από δολιοφθορές.

Για την έκθεση του παράνομου Τύπου της κατοχής ανέφερε ότι θα φιλοξενήσει 32 από τις πιο σημαντικές εφημερίδες που κυκλοφορούσαν παράνομα στη Μακεδονία τη διάρκεια της κατοχής.

Κλείνοντας επισήμανε ότι οφείλουμε να διδασκόμαστε από την ιστορία και να βάλουμε φρένο στους νοσταλγούς του φασισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ