Η βραδιά ψήφισης του προϋπολογισμού είναι εξ ορισμού πανηγυρικού χαρακτήρα για την κυβερνητική πλειοψηφία. Έτσι και χθες, η Νέα Δημοκρατία απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μένει μέσα στην αίθουσα μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος που συνιστά και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κατόπιν τούτου, καμία πλευρά, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, θέλησε να δώσει συνέχεια στο δημόσιο μπρα-ντε-φερ των προηγούμενων ημερών αναφορικά με την τροπολογία για το μεταναστευτικό. Ο μεν Αντώνης Σαμαράς παρακολούθησε την ομιλία του πρωθυπουργού από το γραφείο του, βγήκε για να ψηφίσει, επέστρεψε και έφυγε σχεδόν αμέσως ευχόμενος «καλές γιορτές» σε δημοσιογράφους και βουλευτές, ενώ λίγο πριν φύγει συνομίλησε επ’ ολίγον με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.
Για την κυβερνητική πλειοψηφία, η κατάσταση είναι σαφής: εφόσον ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία αύριο που θα αφορά και την επίμαχη τροπολογία, τίθεται αυτομάτως ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές της ΝΔ. Προφανώς, η έννοια της κομματικής πειθαρχίας δεν αφορά τους πρώην πρωθυπουργούς, με τον κ. Σαμαρά να μην έχει υπαναχωρήσει από όσα δημοσίως υποστήριξε. Και η κυβέρνηση, όμως, διαμηνύει ότι δεν κάνει ελληνοποιήσει γενικώς και ανυπερθέτως, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι τη ρύθμιση υπερασπίζονται δημοσίως στελέχη με «σαμαρική» αναφορά, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Σοφία Βούλτεψη. Μάλιστα, πριν έρθει στη Βουλή, η επίμαχη ρύθμιση πέρασε από το Μέγαρο Μαξίμου και το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά στη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακόμα και «σαμαρικοί» βουλευτές, πάντως, έλεγαν στο protothema.gr χθες ότι θα ψηφίσουν τη ρύθμιση, εφόσον τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας. «Εγώ είχα ζητήσει από την Καιρίδη σχετική παρέμβαση πριν από μήνες», έλεγε προς επίρρωσιν αυτού στο protothema.gr βουλευτής της ΝΔ που είναι κοντά στον πρώην πρωθυπουργό. Το αυτό ισχύει, βεβαίως, και για κυβερνητικά στελέχη που είναι παραδοσιακά κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, όπως ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος ή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ