Την δική του άποψη σχετικά με τον όρο ενδημικότητα για τον κορονοϊό και το αν αυτό θα πρέπει να φέρει χαλαρότητα απέναντι στην covid-19 μεταφέρει με ανάρτησή του ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής επιδημιολογίας, η ενδημικότητα «σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτόματα “πετάμε χαρταετό”. Ούτε σημαίνει ότι λήγει η πανδημία». «Σημαίνει ότι ο ιός θα παραμείνει οπότε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις συνέπειές του με εμβόλια, θεραπείες και βελτιωμένους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο την κανονικότητά μας» προσθέτει το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Προκειμένου, δε, να δώσει ένα παράδειγμα χρησιμοποιεί αυτό της χολέρας αναφέροντας ότι πρόκειται για μια πανδημία «που δεν έληξε εδώ και 60 χρόνια και έχει ενδημικότητα συγχρόνως».

«Να θυμίσω λοιπόν ότι η χολέρα από τον 19ο αιώνα έχει κάνει 6 πανδημικά κύματα από την αρχική πηγή της στο Δέλτα του Γάγγη στην Ινδία σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις ηπείρους. Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΧΟΛΕΡΑΣ ξεκίνησε στην Νότια Ασία το 1961, έφτασε στην Αφρική το 1971 και στην Αμερική το 1991. Η χολέρα είναι τώρα ΕΝΔΗΜΙΚΗ σε πολλές χώρες» προσθέτει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ