Πριν από μερικά χρόνια το μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία ήταν η ανεργία, ειδικά στους νέους. Σήμερα η εικόνα έχει σχεδόν μεταβληθεί σχεδόν ολοκληρωτικά, αφού από την αγορά λείπουν σχεδόν 200.000 εργαζόμενοι, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η εστίασης, ο πρωτογενής τομέας, οι κατασκευές, η τεχνολογία, η πληροφορική, τα νοσοκομεία με νοσηλευτικό προσωπικό και γενικά θέσεις που απαιτούν δεξιότητες.

Σε κάποιους τομείς μάλιστα η κατάσταση δείχνει να είναι απελπιστική, αφού η έλλειψη προσωπικού, τορπιλίζει την όποια προσπάθεια για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ και σε επίπεδο παραγωγής υπάρχει παρατηρείται ανάλογη υστέρηση.Μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται και στον πρωτογενή τομέα και υπολογίζεται ότι λείπουν πάνω από 80.000 εργατικά χέρια. Παρά τις αυξήσεις των ημερομισθίων που υπερβαίνουν το 50% τα τελευταία δύο χρόνια οι ελλείψεις παραμένουν. Καλλιέργειες όπως οι ελιές, τα θερμοκήπια, μήλα, πορτοκάλια, ροδάκινα, φράουλες κ.α. δεν έχουν εργάτες και οι άνεργοι που υπάρχουν δεν δείχνουν καμία απολύτως διάθεση να τις καλύψουν.

Μεγάλο κενό υπάρχει και στον κατασκευαστικό τομέα. Ειδικά τώρα που αρχίζει να ανθίζει η οικοδομή το πρόβλημα μεγιστοποιείται. Πολλοί κατασκευαστές καθυστερούν τις παραδόσεις εργολαβιών που έχουν αναλάβει εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

Μικρότερο, αλλά υπαρκτό είναι το πρόβλημα και σε άλλους τομείς, όπως:

Η υγεία όπου το έλλειμα σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι σημαντικό.
Τομείς που απαιτούν δεξιότητες, όπως μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.λπ.
Οδηγοί σε μηχανήματα έργου, λεωφορεία, νταλίκες κ.λπ.
Στελέχη επιχειρήσεων με συγκεκριμένα προσόντα.
Πληροφορικοί και ειδικευμένοι στην τεχνολογία αιχμής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ