Η έξαρση του κορονοϊού συμπίπτει με την εμφάνιση στη χώρα μας της νέας υποπαραλλαγής JN.1, η οποία είναι πιο μεταδοτική από την προηγούμενη.

Με τα δεδομένα αυτά οι ειδικοί προτρέπουν τις ευάλωτες ομάδες (άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) να κάνουν το συντομότερο δυνατόν το εμβόλιο για τον κορονοϊό αλλά και αυτό για τη γρίπη.

Επίσης, προτρέπουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκα σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων (νοσοκομεία, κέντρα υγείας) για προστασία των ασθενών, αλλά και των γιατρών και νοσηλευτών.
Το ίδιο προτείνουν για Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, κλειστές δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς και γενικά για κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό.

Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού:

υγιεινή των χεριών,
αντισηπτικά,
συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων,
απομόνωση επί συμπτωμάτων,
συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό,
περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Καθώς τα κρούσματα COVID-19 παρουσιάζουν αυξητική τάση, υπάρχει αγωνία για το ύψος της επιβάρυνσης μετά τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στο Σύστημα Υγείας, που σήμερα δείχνει να «αντέχει».

«Δεν είμαστε στο σημείο να ληφθούν άμεσα μέτρα» δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας, παραπέμποντας ωστόσο στις αποφάσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, η οποία παρακολουθεί στενά την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ