Σε αναθεώρηση των προηγούμενων της εκτιμήσεων προχώρησε στις θερινές της προβλέψεις η Κομισιόν εκτιμώντας ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι φέτος λίγο μικρότερη απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί στην εαρινή έκθεση (9% αντί 9,7%), ενώ και η ανάκαμψη την επόμενη χρονιά θα είναι επίσης αρκετά χαμηλότερη (6% αντί 7,9%).

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μείωση του ΑΕΠ σχετίζεται με την πτώση των επενδύσεων και των εξαγωγών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων θα φανεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο με μείωση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών.Επί τα χείρω αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Κομισιόν προβλέπει ότι η ύφεση στην Eυρωζώνη θα είναι φέτος -8,7%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για -7,7%. Η Ελλάδα θα εμφανίσει την πέμπτη χειρότερη επίδοση. Σε χειρότερη θέση θα είναι Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία (με ποσοστά 10 έως 11,2%) και η Πορτογαλία με 9,8%.Σε «ακτινογραφία» των δυσμενών επιδράσεων της πανδημίας στις ελληνικές επιχειρήσεις προχώρησε η Grant Thornton. Tα συμπεράσματα της έρευνας είναι τουλάχιστον δυσοίωνα, καθώς καταδεικνύουν ότι επτά στις δέκα επιχειρήσεις θα υποστούν επηρεαστούν δυσμενώς, η πτώση τζίρου κατά κλάδο θα φθάσει έως το -52%, η λειτουργική κερδοφορία έως το -227%, με τέσσερις κλάδους να καθίστανται λειτουργικά ζημιογόνοι (απώλειες πάνω από -100%), οι απώλειες ρευστότητας θα φθάσουν τα 5,6 δισ. ευρώ και η επίπτωση για την εθνική οικονομία θα είναι να γυρίσει το ΑΕΠ το 2021 στο σημείο όπου βρισκόταν το 2017.Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, όπως αναφέρει η Grant Thornton είναι τα ακόλουθα:

Επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 69% του συνολικού κύκλου εργασιών των Ελληνικών επιχειρήσεων επλήγησαν άμεσα από την πανδημία του Covid 19 ως αποτέλεσμα του περιορισμού ή και της διακοπής της λειτουργίας τους.
Συνολικά, επιχειρήσεις που παράγουν κύκλο εργασιών ποσού 32,9 δισ. ευρώ (11% επί του συνολικού κύκλου εργασιών) και απασχολούν περίπου 1,1 εκ. εργαζομένους (25% επί του συνόλου) διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας.
Από την αρχική εκτίμηση των στοιχείων, προκύπτει ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα μειωθεί κατά 8,5% το 2020. Η επίδραση της πανδημίας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομίας, που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως οι μεταφορές, τα καταλύματα και η εστίαση συντελούν στη μείωση του ΑΕΠ.
Για ένα δείγμα 17.000 επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών άνω των 200χιλ. ευρώ αναμένουμε να παρουσιάσουν μείωση στον κύκλο εργασιών τους το 2020, κατά 12,4%.
Αναμένεται μείωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας (EBITDA) το 2020 κατά 39%.
Εκτίμηση για 5,6 δισ. μείωση της ρευστότητας τους το 2020, ως αποτέλεσμα του περιορισμού της λειτουργίας τους και της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας στη δραστηριότητά τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ