Όπως ανακοινώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ η περιφερική διεύθυνση για τελωνειακά θέματα και θέματα εμπορίου της Θράκης πρόκειται να κλείσει το μεθοριακό πέρασμα στους Κήπους του Έβρου με την Ελλάδα στις 7 και 8 Αυγούστου.
Το κλείσιμο αφορά όλα τα φορτηγά και ΙΧ αυτοκίνητα και όλους τους επισκέπτες απο την Ελλάδα προς την Τουρκία.
Όπως αναφέρεται από κάποιες τουρκικές ιστοσελίδες η απόφαση σχετίζεται με την υπογραφή της συμφωνίας της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου!
Κινήσεις του τουρκικού Στόλου αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ και δίκτυα. Αυτές σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν τρεις τουρκικές φρεγάτες ΜΕΚΟ200ΤΝ οι οποίες πέρασαν τα Δαρδανέλια και κινούνται νότια (ήδη έχουν περάσει το στενό της Χίου) με κατεύθυνση την περιοχή όπου η Τουρκία έχει εξαγγείλει ασκήσεις με πραγματικά πυρά για τις 10 και 11 Αυγούστου την περιοχή του Καστελορίζου.
Σύμφώνα με πληροφορίες το ΠΝ έχει κινητοποιήσει ισάριθμο αριθμό σκαφών και κινούνται προς την περιοχή του ν.α. Αιγαίου.
Πέντε άρθρα περιλαμβάνει συνολικά η Συμφωνία Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, την οποία παρουσιάζει «ΤΟ ΒΗΜΑ», μια ημέρα μετά τις υπογραφές που έβαλαν στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας και ο Σάμεχ Σούκρι προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Άγκυρας. Πιο αναλυτικά, στο Προοίμιο της Συμφωνίας αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.
Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας. Παράλληλα, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ των Μερών, τότε οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.
Δείτε εδώ αναλυτικά τη συμφωνία.