To «εκρηκτικό» κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και ζέστης «σαρώνει» τη χώρα. Το απόκοσμο πέπλο που απλώνεται κυρίως πάνω από τις δύο μεγάλες πόλεις, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κάνει την ατμόσφαιρα «βαριά» και αυξάνει τους κινδύνους για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όπως λένε οι ειδικοί, η σκόνη που έρχεται από την Αφρική μεταφέρει μια σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία, όπως είναι τα μέταλλα , οξείδια του σιδήρου, και διάφορους άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Ταυτόχρονα, αυτό το φαινόμενο, έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη ατμοσφαιρική ρύπανση των μεγαλουπόλεων κάνοντας τους επιστήμονες να χτυπούν το «καμπανάκι» και να συμβουλεύουν για χρήση μάσκας, ιδίως για τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες, καθώς και αποφυγή έκθεσης ή άσκησης σε ανοιχτούς χώρους.

Ως μια καθαρή ένδειξη της κλιματικής αλλαγής θεωρεί ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης την συχνότητα και την ένταση της εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης στην Ευρώπη. Γεγονός που όπως είπε θα πρέπει να μας κινητοποιήσει και να αρχίσουμε να παίρνουμε αυτή την κατάσταση πολύ πιο σοβαρά, και ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ και πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών είπε ότι πρέπει να προσέχουν πρωτίστως τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με προβλήματα στο αναπνευστικό καθώς και ηλικιωμένους. «Καλό είναι να αποφεύγουν την έκθεση σε ανοιχτούς χώρους αυτές τις ημέρες και για όσο διαρκεί το φαινόμενο».Η αφρικανική σκόνη θα αποχωρήσει από την Ελλάδα ουσιαστικά την Τετάρτη. Αρχικά θα δούμε να υποχωρεί αυτό το φαινόμενο το βράδυ της Τρίτης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και θα περιοριστεί στην περιοχή της Κρήτης την Τετάρτη, οπότε και θα «διαλυθεί». Θα επιμείνει όμως σε άλλα σημεία της Ευρώπης που θα αντιμετωπίσουν το βαρύ πέπλο της σκόνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ