Ανοίγει σήμερα Δευτέρα (11/9) η πλατφόρμα της κρατικής αρωγής (arogi.gov.gr) που θα δεχθεί τις αιτήσεις για την καταβολή της «πρώτης αρωγής» στους πολίτες που έπληξαν οι καταστροφικές πλημμύρες ενώ στις περιοχές που υποχωρούν τα νερά ξεκινά η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε σε κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, επιχειρήσεις, έργα υποδομής στο πέρασμά του ο «Daniel». Ανεπίσημοι υπολογισμοί ανεβάζουν το κόστος των καταστροφών ακόμα και στα 2,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο κονδύλι εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που ξεκινούν από άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες για οικοσκευή και επιχειρηματικές ζημίες και φθάνουν έως τα αντιπλημμυρικά έργα και έργα υποδομής. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Τρίτη (12/9) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Στρασβούργο όπου θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διεκδικώντας πρόσθετη ευρωπαϊκή στήριξη για τις καταστροφές από τις πλημμύρες που ακολούθησαν τις πυρκαγιές το κόστος των οποίων σύμφωνα με ευρωπαϊκό οργανισμό έχει αποτιμηθεί στο 1,6 δις. ευρώ.
Οι πηγές χρηματοδότησης που θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να καλύψει τον τεράστιο λογαριασμό των φυσικών καταστροφών, τόσο από τις μεγάλες πυρκαγιές όσο και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία είναι:

300 εκατομμύρια ευρώ ως κρατική αρωγή, που είναι εγγεγραμμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Το αποθεματικό ύψους 1 δις ευρώ που υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό για φυσικές καταστροφές.
Κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για αποζημιώσεις που θα καταβάλλει ο ΕΛΓΑ καθώς αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός του Οργανισμού έχει σχεδόν εξαντληθεί.
Κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ώστε να καλυφθούν ώστε να καλυφθούν πρόσθετες δαπάνες εντός του έτους.
Αποδέσμευση πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι το κύριο μέσο της ΕΕ για τη στήριξη της ανάκαμψης από φυσικές καταστροφές καθώς επιτρέπει στην ΕΕ να παρέχει αποτελεσματική στήριξη σε κράτος μέλος της ΕΕ για να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας μείζονος φυσικής καταστροφής, όπως πλημμύρα, δασική πυρκαγιά, σεισμό, καταιγίδα ή ξηρασία.
Ένταξη έργων υποδομών κυρίως στο ΕΣΠΑ αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Υποβολή αιτήματος για δάνειο με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα υποδομής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ