Οι ΗΠΑ και ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας άσκησαν το Σάββατο πίεση στην Κίνα να δώσει περισσότερα στοιχεία, την ώρα που η έρευνα του ΠΟΥ στην Ουχάν για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού ολοκληρώθηκε χωρίς να καταλήξει σε οριστικά αποτελέσματα.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία. Ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP ο Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, ο οποίος μαζί με την ομάδα του πέρασε ένα μήνα στην Ουχάν, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019.

«Υπάρχει ένα σύνολο σημείων που μας προκαλούν αγανάκτηση, αλλά επίσης και ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι το Πεκίνο θα δώσει στον ΠΟΥ τα στοιχεία που ζητεί προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει.Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έχει «μεγάλες ανησυχίες για τον τρόπο που γνωστοποιήθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας για την covid-19 και ερωτήματα για τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να φτάσουν σε αυτά».

«Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την πανδημία και να προετοιμαστούμε για την επόμενη, η Κίνα πρέπει να καταστήσει διαθέσιμα τα δεδομένα της από τις πρώιμες ημέρες του ξεσπάσματος», πρόσθεσε στην ανακοίνωση ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.Οι ειδικοί του ΠΟΥ εκτιμούν ότι η covid-19 προήλθε από τις νυχτερίδες και ενδέχεται να μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω ενός άλλου θηλαστικού. Ωστόσο δεν γνωρίζουν πού και πότε ξεκίνησε στην πραγματικότητα η πανδημία, αν και καμία σημαντική εστία της δεν είχε αναφερθεί στην Ουχάν ή αλλού πριν τον Δεκέμβριο του 2019.

Μέχρι στιγμής από την πανδημία του κορονοϊού έχουν πεθάνει περισσότεροι από 2,38 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 ως σήμερα, σύμφωνα με απολογισμό που κατήρτισε το AFP βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Τις ΗΠΑ με 484.149 νεκρούς ακολουθούν η Βραζιλία (238.500), το Μεξικό (172.557), η Ινδία (155.550) και η Βρετανία (116.287).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ