Η συντριπτική πλειονότητα του ιατρικού σώματος σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους αναμένοντας τις αποφάσεις για τρίτη επαναληπτική δόση, αναφέρεται σε υπόμνημα που έστειλε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νικόλαος Νίτσας, έκανε ένα σύντομο απολογισμό των προσπαθειών του ιατρικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ελλείψεις και χρόνιες παθογένειες.

Ο κ. Νίτσας, μεταξύ άλλων, σημειώνει, ότι χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών της πόλης, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, κατά το 2ο και 3ο κύμα της πανδημίας, δεν υπήρξε πολίτης που να μην έχει λάβει την απαραίτητη φροντίδα υγείας. Επισημαίνει, ότι τους τελευταίους μήνες οι προσπάθειες του ΙΣΘ έχουν ενταθεί, ώστε να πεισθούν να εμβολιασθούν όλοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν τον εμβολιασμό κατά της νόσου Covid-19 με φόβο ή σκεπτικισμό και αναφέρει ότι στο πλαίσιο της 85ης Δ.Ε.Θ. θα πραγματοποιηθεί, για 4η χρονιά, η καμπάνια του ΙΣΘ «ΕμβολιάΖΩ 4» με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την ασφάλεια και αναγκαιότητα των εμβολιασμών με ιδιαίτερη έμφαση στον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Όσον αφορά την κατάσταση των νοσοκομείων της πόλης, υπογραμμίζει, ότι είναι επιβεβλημένη η βελτίωση των υποδομών τους και τονίζει ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΕΣΥ είναι η υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων. Σημειώνει, δε, ότι η χαμηλή κάλυψη (30-40%) των θέσεων που προκηρύσσονται για γιατρούς του ΕΣΥ οφείλεται κυρίως στις χαμηλές αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών, στην έλλειψη κινήτρων και έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του ΕΣΥ και τη συνεχιζόμενη μετανάστευση των νέων γιατρών στο εξωτερικό, η οποία πρέπει να ανακοπεί. Παράλληλα, επισημαίνει, ακόμη, ότι το καθεστώς των επικουρικών γιατρών, σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, πρέπει να είναι ένα εργαλείο για την κάλυψη θέσεων για μικρό χρονικό διάστημα, υπογραμμίζοντας, ότι « οι περισσότεροι υπηρετούντες επικουρικοί ιατροί σήμερα, καλύπτοντας μόνιμες και διαρκείς ανάγκες βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας που πρέπει να λήξει με την προκήρυξη θέσεων μονίμων γιατρών του ΕΣΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ