Ένας αμετανόητος και ως συνήθως εντελώς ανυποψίαστος για την εθνική ζημιά που προκάλεσε Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χθες στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων για να δηλώσει δικαιωμένος, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της κατάπτυστης και άκρως προβληματικής Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία σύρθηκε ταπεινωτικά να συνομολογήσει μαζί με το συνεταιράκι του τον Ζάεφ κάτω από τη σιδερένια μπότα της Ουάσινγκτον και του ΝΑΤΟ.Στην ερώτηση αν άξιζε το πολιτικό κόστος, αλλά και εάν θα άλλαζε κάτι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «ως προοδευτικοί πολιτικοί είμαστε εδώ για να προωθούμε λύσεις ακόμα και αν έχουν πολιτικό κόστος», λησμονώντας ότι πάνω από κάθε επιθετικό προσδιορισμό υπάρχει το εθνόσημο, το οποίο οφείλουν να υπηρετούν οι πολιτικοί, είτε αυτοχαρακτηρίζονται προοδευτικοί είτε συντηρητικοί. Πρόσθεσε δε χωρίς ίχνος αυτοκριτικής -όσο κι αν τα λιβανιστήρια του έτσι το εξέλαβαν- ότι «ίσως αν γύριζα τον χρόνο πίσω, θα έκανα ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να κοινοποιηθούν σε όλο τον ελληνικό λαό τα οφέλη της συμφωνίας, που τώρα όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν σύμφωνα με σχετικές έρευνες». Είναι μεγάλο όφελος ένας Βορειοελλαδίτης να αισθάνεται αμήχανα τώρα, κάθε φορά που δηλώνει ότι είναι Μακεδόνας!

Με χαιρέκακο τρόπο και ξεχνώντας ότι μιλά σε μέσο ξένης χώρας ο Τσίπρας σχολίασε: «Κάθε φορά που ακούω τον Ζόραν Ζάεφ να λέει ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δίνει μάχες για την τήρηση της συμφωνίας και το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, χαμογελάω και σκέφτομαι: Κανείς δεν μπορεί να μας γυρίσει πίσω».

Όπως πρόσθεσε, «αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη κυβέρνηση, θα είχε προχωρήσει πιο αποφασιστικά στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, λύνοντας έγκαιρα και θέματα όπως αυτό με τις φανέλες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Euro 2020». Θα είχαν, συμπλήρωσε, «προωθηθεί οι εργασίες για τα εμπορικά σήματα και θα είχε υλοποιηθεί η απόφαση του Ιούνη του 2019 για τα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία, όπως υλοποιήθηκε από την Ελλάδα», την ίδια ώρα που τα Σκόπια γράφουν τη συμφωνία εκεί που δεν πιάνει μελάνι.

Με θράσος μάλιστα που προκαλεί γέλιο συμβούλεψε τη Βουλγαρία, που σε αντίθεση με εκείνον υπερασπίστηκε το εθνικό της συμφέρον, λέγοντας: «Όσο δύσκολο και αν είναι, η φίλη Βουλγαρία πρέπει να βρει -όπως βρήκαμε εμείς- την πολιτική βούληση για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις που μας πάνε μπροστά, αντί να μας φυλακίζουν στο παρελθόν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ