Στο πλαίσιο της σφοδρότερης ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, περικοπές ακόμα και στο ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων (ένα είδος άτυπου εθελοντικού lockdown) για να βγει όσο το δυνατόν πιο ομαλά ο «βαρύς» φετινός χειμώνας, εφαρμόζει μερίδα των εμπόρων της πόλης, προκειμένου να αντιμετωπίσει το καυτό ενεργειακό κόστος.

Στην ασθμαίνουσα αγορά της Θεσσαλονίκης ακούγονται πολλές φωνές και προβληματισμοί για το μειωμένο ωράριο. Οι περισσότεροι συμφωνούν για το οικονομικό όφελος που θα προσφέρει στα πάγια έξοδα (χωρίς βέβαια αυτό από μόνο του να «σώζει» την αγορά) αλλά και στη φιλοσοφία πως όλοι πρέπει να βοηθήσουν για να εξοικονομηθούν χιλιάδες κιλοβατώρες. Την ίδια ώρα όμως, επιχειρηματίες ανησυχούν ότι αν δεν το ακολουθήσουν όλοι το νέο ωράριο θα βυθίσει περαιτέρω, σε όσους το εφαρμόσουν, τον τζίρο των καταστημάτων τους.

Aπό τη μία η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου (αριθμεί περί τα 2.000 μέλη) σίγουρα δίνει μία κάποια λύση στο μείζον ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 15% βάσει της κυβερνητικής ντιρεκτίβας, στο πλαίσιο των συστάσεων της Κομισιόν. Από την άλλη, κινδυνεύει να φέρει στην αγορά ένα πρόωρο βαρομετρικό χαμηλό πριν ακόμα μπει ο χειμώνας αν οι καταναλωτές στραφούν περαιτέρω στα μεγάλα πολυκαταστήματα τις μέρες που θα κατεβάζουν νωρίτερα ρολά τα μικρά. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα… Στην πράξη θα φανεί αν το νέο ωράριο λειτουργήσει τελικά προς όφελος των μικρομεσαίων ή αν θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Υπάρχει μία μερίδα των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που βλέπει θετικά και θα ακολουθήσει το νέο προτεινόμενο ωράριο, μία ακόμα μεγαλύτερη ωστόσο, για την ώρα, ακολουθεί το παλιό ωράριο. Στην ουσία, μειώνονται δυο ώρες λειτουργίας την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, που τα καταστήματα αντί για τις 21:00 θα κατεβάζουν ρολά στις 19:00. Την Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο, όπως λένε οι καταστηματάρχες, έτσι και αλλιώς έκλειναν γύρω στις 16:00.

Παράγοντες του κλάδου των σουπερμάρκετ υπολογίζουν πως η μείωση της λειτουργίας των καταστημάτων κατά δύο ώρες ημερησίως ισοδυναμεί με μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες, περίπου 7% του συνολικού ημερήσιου κόστους.

Τζίροι στα τάρταρα, κάθετη πτώση της κίνησης, αυξημένες υποχρεώσεις, λογαριασμοί ρεύματος στο…Θεό, ακόμα και με τις επιδοτήσεις, εισοδήματα των πολιτών σε μόνιμη διολίσθηση, συνθέτουν σκηνικό πρόωρης χιονοθύελλας με την αγορά να χτίζει άμυνες, με όποιον τρόπο μπορεί για να ανταπεξέλθει. Την ίδια στιγμή, στάση αναμονής τηρούν οι εργαζόμενοι στους οποίους είναι έκδηλη η ανησυχία για ενδεχόμενες επιπτώσεις σε θέσεις εργασίας και μισθούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ