Το 2022 είναι η χρονιά κρίσιμων εξελίξεων στην αγορά κατοικίας της Θεσσαλονίκης, με την ψαλίδα μεταξύ τιμών παλαιών κατοικιών και νεόδμητων να ανοίγει χαοτικά, καθώς οι τιμές στα καινούργια διαμερίσματα στα ανατολικά της πόλης έχουν πιάσει τις 3.500 €/τ.μ. , ενώ στους υψηλότερους ορόφους- ρετιρέ, οι τιμές έχουν χτυπήσει ως και τις 4.000 €/τ.μ.
Η αγορά κατοικίας είναι αυτή που δίνει τον τόνο στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, η οποία, στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, έχει «στερέψει» από ακίνητα, καθώς όπως τόνισε o κ. Κώστας Γεωργάκος– μεσίτης, πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορ. Ελλάδος αλλά και του Παρατηρητηρίου Τιμών & Εκτιμήσεων Ακινήτων Ν.Α. Ευρώπης- για περίπου 8-9 χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι κατασκευαστές είχαν βάλει pause στην ανέγερση νέων οικοδομών.

Χιλιάδες ακίνητα “ρίχνουν” στην αγορά τα funds
Τα πράγματα όμως ήδη αλλάζουν και θα αλλάξουν με ταχείς ρυθμούς, προβλέψιμα, για την επόμενη τριετία, καθώς σταδιακά χιλιάδες ακίνητα που βρίσκονται στα χέρια funds μετά την απόκτηση πακέτων «κοκκινισμένων» δανείων, θα «πέσουν» στην αγορά, εξορθολογίζοντας τις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών, αλλά και τα ζητούμενα ενοίκια.

«Ακίνητα διαθέσιμα δεν υπάρχουν επειδή η ανοικοδόμηση, στα χρόνια της κρίσης, είχε παγώσει ενώ πολλές οικογένειες που προ του 2008 είχαν βγει εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, επέστρεψαν, για λόγους οικονομικούς, εντός πόλης.

«Ήδη όμως, funds, έχουν αρχίσει να δίνουν σε εταιρείες μεσιτών εκατοντάδες ακίνητα προς πώληση, πάρα πολλά από τα οποία, αφορούν κατοικίες. Έτσι, θα δούμε τις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών από δεύτερο χέρι να εξορθολογίζονται, αφού μάλιστα η αξία των κατοικιών αυτών εκτιμήθηκε το 2018-2019», εξήγησε ο κ. Γεωργάκος υποστηρίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα περιορίσει και τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια- μεταξύ 10%-30%- οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται από τις αυξήσεις (;) στα εισοδήματα των Ελλήνων.

Eκτινάχθηκαν οι τιμές στα νεόδμητα
Από την άλλη πλευρά, η αναθέρμανση της ανοικοδόμησης τοποθετεί στην αγορά πολλές νεόδμητες κατοικίες, αλλά σε τιμές τσουχτερές για τον μέσο ενδιαφερόμενο αγοραστή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ