Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΑ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ

Η ώρα των απαιτήσεων των Ελληνικών και των Κυπριακών συμφερόντων πρέπει να συζητηθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου τον επόμενο Οκτώβριο στην Ρόδο, όπου κυρίαρχο θέμα της ατζέντας θα πρέπει να αποτελεί η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ελλάδα ακόμα και στα θέματα ενδεχόμενων εξοπλισμών της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να προϋπάρχει επιχειρησιακός συντονισμός και διαλειτουργικότητα.

  1. Η Ελληνική και η Κυπριακή θέση στο θέμα επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος έπρεπε να απαιτεί και όχι να εκλιπαρεί. Οι παραχωρήσεις σε ένδειξη καλής διάθεσης και αλληλεγγύης από την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλη την περιοχή των κατεχομένων είναι δυστυχώς χωρίς αντίκρισμα (ηλεκτρική ενέργεια, τουριστική υποστήριξη από το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, Ταυτότητες, Διαβατήρια). Αντίθετα η Τουρκία τις ενδείξεις καλής θέλησης και αλληλεγγύης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα κατεχόμενα τις εκλαμβάνει ως αδυναμία και έτσι σκληραίνει την στάση της απαιτώντας ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
  2. Ανησυχητικό στοιχείο και προειδοποίηση ταυτόχρονα αποτελεί η μη αρχική καταδίκη της Ρωσίας, ως μέλους των 5 μονίμων κρατών μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, στις επεκτατικές επιθετικές διαθέσεις των δυνάμεων του ψευδοκράτους στην Πράσινη Γραμμή.

Επιπλέον ανησυχητικό στοιχείο η ενδεχόμενη εγκατάσταση ρωσικής παράνομης προξενικής αρχής στα κατεχόμενα ή ακόμα και μελλοντικές απευθείας πτήσεις από την Ρωσία στο ψευδοκράτος που έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει από κοινού να προλάβουν τις προθέσεις της Ρωσίας – Τουρκίας καθώς και του ψευδοκράτους και όχι να ακολουθούν των γεγονότων.

  1. Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία μπορούν να προσβάλουν την Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ προκειμένου να ασκήσουν πίεση για την λύση του Κυπριακού προβλήματος. Η Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας – ΕΕ αποτελεί βασικό οικονομικό στοιχείο επιβίωσης της Τουρκίας. Κατά το 2022, οι εμπορικές σχέσεις εξαγωγικών προϊόντων της Τουρκίας στην ΕΕ ανήλθαν σε ποσοστό 41%, αξίας 98,6 δις €.
  2. Η ενεργειακή δυναμική της Κυπριακής Δημοκρατίας με μελλοντική αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου και μεταφορά του σε Ελλάδα και ΕΕ μαζί με την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ και Αίγυπτο στην Κύπρο – ΕΕ θα αποτελέσει έργο μεγάλης οικονομικής προόδου για την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τα κατεχόμενα.
  3. Η άρση του εμπάργκο πώλησης οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ στην Κύπρο θα πρέπει να αποτελέσει μοχλό πίεσης προς την Τουρκία με εξοπλισμούς για την λύση του Κυπριακού προβλήματος και όχι μόνο θεωρητικά σενάρια όπως το μέγα λάθος της μη εγκατάστασης των S 300 στην Κύπρο το 1999.
  4. Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να προσφύγουν άμεσα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι και η Τουρκία, για την ιεροσυλία της Αγίας Σοφίας και του Αποστόλου Ανδρέα αντίστοιχα απαιτώντας την διατήρησή των ως Ορθόδοξων Χριστιανικών Εκκλησιών.

Συμπερασματικά, η εν εξελίξει αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Ελλάδας κυρίως στον αέρα σε χρόνο ρεκόρ (έχουν ήδη παραληφθεί 17 Rafale και 10 F 16 Viper), ανεξάρτητα των μελλοντικών εξοπλισμών (F 35, Belharra) θα πρέπει να συνοδεύεται και από συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία ικανές να αυξήσουν την σκληρή ισχύ ως μέσο πίεσης – επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ